’s Werelds grootste chipconcern Intel boekte weliswaar een recordwinst, maar de vraag naar halfgeleiders voor computers zwakt af.
Over het derde kwartaal zag Intel zijn nettowinst met 52 procent stijgen tot 2,9 miljard dollar ofwel 0,41 cent per aandeel, vergeleken met 0,27 cent over dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal zijn de resultaten echter teruggelopen met 18 procent. "Dit is geheel te wijten aan de achtergebleven vraag naar computers in Europa", aldus Intel-ceo Craig Barrett. "En de kosten blijven stijgen."
Ongeveer 45 procent van alle geproduceerde chips is bestemd voor PC’s. De omzet steeg 19 procent tot 8,73 miljard dollar, vergeleken met een jaar geleden, maar slechts 5 procent tegenover het tweede kwartaal. Intel haalde onveranderd 22 procent van zijn omzet uit Europa. De omzet uit het Amerikaanse continent daalde van 43 naar 42 procent. Dat laatste komt doordat het de prijzen van zijn Pentium-chips moest verlagen om concurrentie met rivaal Advanced Micro Devices (AMD) te verhevigen.
De meningen over Intel en de chipmarkt zijn echter verdeeld. Sommigen geloven dat de verkoop van chipfondsen overdreven is, terwijl anderen menen dat alleendedicated chips voor mobiele telefoons, handcomputers en opzetkasten voor televisies de toekomst hebben. ‘De standaard computerchip heeft zijn langste tijd gehad’, zo menen sommige ingewijden. De tarievenoorlog onder de chipfabrikanten is hierbij een teken aan de wand.
Intel verwacht voor het vierde kwartaal dat de uitgaven 6 tot 8 procent zullen stijgen, terwijl de brutomarge zal dalen van 64 naar 62 procent. De marktleider onder de chipbakkers verwacht verder veel van zijn nieuwe Pentium III Xeon-chip met 1 GHz kloksnelheid en de nieuwe Pentium III ‘Speedstep’ voor draagbare computers. Nog meer verwachting koestert Intel van zijn Itanium-chip voor grote Internet-servers.