Erp-leverancier SAP maakt van zijn database SAP DB een open database. Volgens SAP kan de open source-gemeenschap aan het eind van dit jaar gebruik maken van het programma. Deze database is voor SAP een instrument om concurrent Oracle een beetje wind uit de zeilen te nemen.
SAP tekende anderhalf jaar geleden een licentieovereenkomst met Software AG over de Adabas-database. SAP slaat nu met zijn eigen versie van de Software AG-database een nieuwe richting in. SAP haalde de licentie voor het ontwikkelen van Adabas in huis om Oracle de wind uit de zeilen te nemen. Te vaak naar de zin van SAP gebruikte Oracle zijn database om gebruikers ook crm en erp-applicaties van Oracle aan te bieden. SAP wilde dit ondervangen met de mogelijkheid een eigen database aan te bieden.
Die database is echter vergeleken met Oracle- en IBM-databases relatief marginaal gebleven in het totaal van de SAP-installaties. Waar Oracle gebruikt wordt bij meer dan 20.000 SAP R/3 installaties, kent de eigen SAP database ongeveer 700 gebruikers. De overeenkomst met Software AG bepaalt dat SAP het recht heeft om de database naar eigen inzicht te ontwikkelen, zodat de huidige versie feitelijk al een geheel ander product is.
Impuls
Deze database zal nu op een andere manier op de markt worden gebracht om Oracle en IBM de pas af te snijden. SAP DB komt zo op één lijn te staan met de open source-databases MySQL en PostgreSQL. De open database heeft eerder dit jaar al een belangrijke impuls gekregen doordat Progress Software MySQL heef omarmd. Deze software-ontwikkelaar heeft een dochterbedrijf in het leven geroepen, Nusphere, om de open database te distribueren.
Ook VA Linux, een van de vijf grootste leveranciers van Linux-computers, heeft zich eerder dit jaar achter MySQL geschaard. Door de betrokkenheid van Progress en Linux wordt MySQL uitgebracht onder de GNU Generaal Public License. Dit is de belangrijkste open source licentie, die ook gebruikt wordt voor de Linux-kernel.
Toeval
SAP heeft aangekondigd de eigen database ook onder de GNU General Public License te gaan uitbrengen. Tevens zal de leverancier een website openen waar ontwikkelaars de code kunnen bekijken, aanpassen en verspreiden. De ontwikkeling van de database wordt niet volledig aan de open source-gemeenschap overgelaten. SAP blijft investeren in de ontwikkeling van de database, door zelf een team van honderd ontwikkelaars op de ontwikkeling van het programma te zetten.
Het is geen toeval de SAP zijn aankondiging vorige week deed op Linux World. De Duitse ontwikkelaar is al langer betrokken bij open source initiatieven. Al in maart 1999 kondigde SAP aan zijn applicaties beschikbaar te maken voor Linux. Hiermee was het bedrijf een van de eerste grote leveranciers die daadwerkelijk overging tot het ondersteunen van het open source besturingssysteem. De database ondersteunt open standaarden als SQL, JDBC en ODBC, evenals HTML en XML.