Door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten werd het een onrustige beursdag op de Amsterdamse Effectenbeurs.
Na een dip rond het middaguur herstelde de AEX en sloot toch nog 0,6 procent hoger op 641,2 punten. Dit keer waren het voor de verandering eens niet de technologiefondsen die voor een neerwaarste trend zorgden. De meeste techfondsen wisten zich zelfs te herstellen van de zware klappen van de afgelopen periode. Zo stegen Philips en Asml respectievelijk met 3,7 en 4 procent. Analisten gaan ervan uit dat er voor beide bedrijven een goede winstontwikkeling in het verschiet ligt.
Maar tegenover de plus voor de belangrijkste technologiefondsen, stond een zware min voor de toonaangevende telecombedrijven. KPN moest met maar liefst 6,6 procent terug, met name omdat de beleggers het niet zo hebben op de hoge schuldenlast van het bedrijf en de onzekere vooruitzichten. Het aandeel KPN verloor vanaf het begin van de week 20 procent.
Ook UPC moest opnieuw fors terrein prijs geven, ondanks het gepresenteerde garantieplan waarin de kabelaar zijn abonnees beterschap belooft in de dienstverlening. Het bedrijf sloot de beursdag af met een verlies van 5,6 procent. Vrijwel alle telecombedrijven kregen tikken. Zo moest Versatel ruim 8 procent inleveren. Libertel vormde de enige uitzondering met een kleine winst van 0,8 procent.
Bij de opening van de AEX moesten een deel van de technologiebedrijven hun winst van gisteren alweer prijsgeven. Zo viel Asml 2,1 procent terug. De neergang van de aandelen KPN en UPC werd voortgezet. De eerste noteerde bij opening 3,8 procent lager en de tweede 41 procent.