De krapte op de arbeidsmarkt is in de informatietechnologie nog steeds het hoogst. Eind juni waren er in de IT-sector 85 vacatures per duizend banen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoeksbureau stelt dat de krapte op de arbeidsmarkt is afgenomen in vergelijking met het vorige kwartaal. Toen stonden in deze sector nog bijna honderd vacatures op duizend banen open. Enkele grote dienstverleners onderschrijven deze trend niet. Zij stellen dat de krapte op de arbeidsmarkt even groot blijft.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat eind juni het aantal vacatures bij particuliere bedrijven 202 duizend bedroeg. Dat is bijna evenveel als eind maart 2000. Bij de overheid staan 17 duizend vacatures open. De grote vraag naar arbeid zorgt bovendien voor veel verloop en nieuwe vacatures.
In de vorige periode van hoogconjunctuur (tien jaar geleden) was het hoogste aantal vacatures bij particuliere bedrijven 134 duizend. Daarna daalde het aantal vacatures tot 33 duizend eind 1993. Sinds dit dieptepunt stijgt het weer. Eind maart 2000 kwam het aantal vacatures bij particuliere bedrijven voor het eerst boven de 200 duizend, de hoogste stand ooit door het CBS gemeten.
Krapte blijft
De krapte op de arbeidsmarkt blijkt uit het aantal vacatures per duizend banen. Voor alle particuliere bedrijven samen geldt dat per duizend banen 37 vacatures openstaan. Dat is evenveel als vorig kwartaal. In een aantal bedrijfstakken zijn aanzienlijk meer vacatures dan gemiddeld, zoals in de bouwnijverheid en de zakelijke dienstverlening.
Het CBS stelt dat het aantal vacatures in de IT-sector het afgelopen kwartaal is verminderd van honderd naar 85 vacatures per duizend banen. Dit zou wijzen op een vermindering van de spanning op de arbeidsmarkt.
De krapte op de arbeidsmarkt is volgens IBM echter nog even groot, zo stelt woordvoerster Jacqueline Hagman. Zij heeft geen idee hoe lang dit zal duren. IBM gebruikt diverse manieren om aan nieuw personeel te komen. Niet alleen de traditionele wervingsmethoden, maar ook het aanbrengen van werknemers via het eigen personeel. Daartoe is een aantrekkelijke regeling bedacht. De hoogte van de aanbrengpremie hangt af van de moeilijkheid van de te vervullen vacature. In de praktijk ligt deze premie tussen de twee en tien duizend gulden. Hagman wil niet aangeven welk percentage van het nieuwe personeel via eigen werknemers wordt aangetrokken. Diverse Nederlandse bedrijven noemen percentages van 20 tot 25 procent. Hagman wil alleen kwijt dat bij IBM een ‘substantieel deel’ van het personeel op deze manier werft.
Praktijkdag
Bart Sikking, woordvoerder van Cap Gemini, kan zich evenmin vinden in de cijfers van het CBS. Deze dienstverlener heeft last van de schaarste op de arbeidsmarkt. Cap Gemini maakt gebruik van alle mogelijke manieren van werving en selectie. "Wij adverteren via de traditionele manieren en via internet. Tevens organiseren we do-IT dagen, waarop sollicitanten via een praktijkdag een beeld krijgen van de praktijk." De aanbrengpremie voor eigen personeel bedraagt slechts een paar honderd gulden.
Ondanks alle wervingsactiviteiten kampt Cap Gemini met diverse moeilijk te vervullen vacatures. Het personeelsverloop is licht afgenomen van 15,8 naar 15,4 in het afgelopen boekjaar.