De nieuwste versie van Office is inmiddels toe aan zijn eerste bèta-versie, die vooral kleine verbeteringen belooft.
Office 10 is de codenaam van de nieuwste versie van Microsofts Office-pakket. De bundeling zal pas medio 2001 op de markt komen, maar is inmiddels in het stadium van de eerste bèta-versie. Zoals te verwachten viel bij een eerste voorlopige versie, is er betrekkelijk weinig nieuws onder de Office-zon. Als de kernprogramma’s van je pakket sinds het begin van de jaren tachtig de tijd hebben gehad om te rijpen, is het ook niet verwonderlijk wanneer het vooral bij kleine verbeteringen blijft.
Een aantal veranderingen springen desalniettemin al in het oog. Het gaat dan om verbeteringen op het vlak van gebruiksgemak, Web-eigenschappen en werkgroep-instrumenten. Daarnaast is spraakherkenning toegevoegd.
Vooralsnog blijft het bij een snelle blik op een nog ongepolijst product. Sommige aangekondigde eigenschappen ontbreken nog volledig, of bevinden zich in een ontwikkelingsfase waarbij het moeilijk te beoordelen is hoe het uiteindelijke product zal worden. Microsoft heeft aangekondigd dat het compatibiliteitsproblemen uit de weg wil gaan door alle bestandsformaten van Office 2000 te handhaven. De voorvertoning leert echter dat er in elk geval één uitzondering op die regel te verwachten valt: Access 10 biedt als optie een geheel nieuw bestandsformaat, ontworpen met als specifiek doel de snelheid van grote databases opjagen.
Er zijn niet veel grote veranderingen, maar de paar die er zijn, vallen op. Web-centric is een nieuwe stap in Microsofts integratie-drang. Het integreert Outlook met Microsofts Hotmail- en MSN Messenger-diensten. Excel biedt een herziene Web-zoekoptie. Deze maakt het makkelijker om data van Internet te vissen en te verversen. Meest in het oog springend is de spraakherkenning. Deze is te gebruiken in Word, Excel en diverse andere applicaties. In eerste tests laat die herkenning nog wel te wensen over; het kan de vergelijking met IBM’s Viavoice of Dragon Naturally Speaking nog niet glansrijk doorstaan. Maar er zullen nog vele bèta’s volgen, en alles valt altijd te verbeteren.