Tot voor kort werden de producten van Spectra Logic uitsluitend gebruikt in mainframe omgevingen. Nu zijn netwerken aan de beurt.
Tot voor kort werden de producten van Spectra Logic gebruikt in mainframe omgevingen. Sinds kort is er software om via netwerken deze archiveringmachines te benaderen.
De Automated Tape Libraries van Spectra Logic zijn wat betreft constructie te beschouwen als jukeboxen. In die gevallen dat gecentraliseerde back-up en archivering wenselijk zijn kunnen enorme hoeveelheden data bewaard moeten worden op een centrale plaats. Het grootste model dat de firma levert – de Spectra 64000 – bevat 640 cartridges met 32 read/write tapedrives en past in een gewone standaard-rackmount. Ze staan ze aan de top wat betreft opslagdichtheid; hun kleinste model (15 tapes, twee tapedrives) kan 3,9 Terabytes (=3900 Gigabytes) bevatten.
Er zijn twee manieren om deze tape-archiven te verbinden met computers: de oude vertrouwde SCSI die we al langer kennen en de nieuwe Fibre Channel (optische seriële SCSI) die veel belooft voor de toekomst en onder andere makkelijk en veilig hot-plugging mogelijk maakt bijvoorbeeld voor raid-arrays.
Het is een bekend gegeven dat mensen fouten maken bij het installeren van tapes. Dat een verkeerde tape wordt opgezet kan meestal wel bemerkt worden aan de hand van het tape-label maar veel erger is het zoekraken van tapes omdat ze in de verkeerde la, bak of kast terecht komen.
Een geautomatiseerd systeem voorkomt menselijke fouten. Maar een geautomatiseerd systeem waarin veel dingen mechanisch bewogen moeten worden is ook gevoelig voor storingen. Bij Spectra Logic hebben ze een uitgekiend mechaniek dat maar twee electro-motoren gebruikt. De meeste bij de servicedienst aangemelde storingen waren het gevolg van in het mechaniek verdwaalde insecten.
Een ander punt van aandacht bij deze tapesystemen is: ze zitten in een heel heterogene omgeving hun werk te doen. Vandaar dat er een Shared Library Services (SLS) is voor de diverse platformen, software applicaties enz.
Met de toename van het aantal firma’s die een of andere vorm van intranet gebruiken is de vraag toegenomen naar ‘remote archives’ naar anlogie van de ‘remote printers’ die men nu in het netwerk gebruikt.
Een samenwerking is aangegaan met Veritas wat geresulteerd heeft in de Veritas Netbackup die gedeeltelijk gebruik maakt van de bestaande interfaces en bibliotheken van Spectra Logic gebaseerd op de TreeFrog architectuur voor robotische tapelibraries. De Gator interface architectuur is gebaseerd op hot-swappable Quad Interface Processor (QIP) boards (S-QIP voor HVD SCSI en F-QIP voor Fibre Channel).
Er wordt ook handig gebruik gemaakt van de nog in ontwikkeling zijnde SAN en verwante nieuwe direct-attached opslagmethoden.
De Director of Product Management, Louis Cicio zegt; "de combinatie van Spectra’s Logic’s schaalbare, geautomatiseerde tape bibliotheken en Veritas Software’s opslag management producten verschaffen een belangrijk aantal keuzemogelijkheden om kritische behoeftes aan dataopslag mogelijk te maken."