Als het aan voormalig Philips-kroonprins Roel Pieper ligt, krijgt iedere Nederlander straks een digitaal paspoort waarin zo ongeveer al zijn gegevens en voorkeuren worden opgeslagen, zei hij gisteren bij de aanvaarding van zijn hoogleraarschap in e-commercie aan de TU Twente.
De oratie was – uiteraard – live te volgen op Internet. Daar ligt volgens Pieper immers de toekomst van de mensheid. In het digitale paspoort moet volgens de kersverse hoogleraar onder meer worden opgeslagen hoe iemand wil betalen bij elektronische aankopen hoe hij digitale transacties wil beveiligen. "Niet de consument moet tegemoet komen aan de vraag van de aanbieder, maar andersom. Wie het digitale paspoort niet accepteert, staat buitenspel."
De digitale revolutie zal volgens Pieper grote gevolgen hebben. ‘Netwerkvaardigheid’ wordt volgens hem belangrijker dan lezen en schrijven. "Onze scholen zouden een centrale rol moeten spelen in het bijbrengen van netvaardigheid. Zij lopen echter zelf tegen een enorme achterstand in ontwikkeling op. Lesmateriaal en onderwijsmethoden zijn hopeloos verouderd. De ontwikkeling van de netwerkmaatschappij mag niet aan de basis worden tegengehouden."
Leerlingen moeten nu nog noodgedwongen hun kennis hoofdzakelijk halen uit ‘analoge schoolboeken’ en uitgevers zijn zo arrogant ‘om elk jaar nieuwe edities op de markt te slingeren, waarin vijf woorden zijn veranderd. Dat materiaal wordt dan ook nog eens verplicht gesteld. Dat is ronduit een schande’.
Pieper speelde daarmee in op de grote onvrede van ouders van middelbare scholieren, die vooral dit jaar door de komst van het studiehuis noodgedwongen veel geld moeten uitgeven aan de eerste boeken voor de nieuwe leermethode die uitgaat van zelfstandig werken. Uitgevers zelf hebben erop gewezen dat de klachten merendeels niet terecht zijn. Integendeel: het onderwijs zelf hamert er bij de uitgevers op dat leermiddelen er attractief uit moeten zien met veel kleur en illustraties. "Bovendien moet je tegenwoordig bij elk boek een cd-rom stoppen, anders is het niet goed", aldus een boekenuitgever.
Volgens Pieper heeft het onderwijs behoefte aan een groot digitaal schoolbord. "Klassen moeten hun eigen boeken en tijdschriften kunnen maken en die ter beschikking kunnen stellen aan groepen leerlingen elders. Het enige probleem is dat de overheid dit fraaie toekomstbeeld nog niet voor ogen heeft."