Nog niet alles is af, maar de software die Lotus dit jaar op Lotusphere in Berlijn presenteerde geven aan dat mobiel en open de richting is die het bedrijf inslaat.
Ook de banden met de telecom-markt zijn strakker aangehaald, getuige een samenwerkingsverband met NTT Docomo. Software-ontwikkelaar Lotus, dochter van IBM, kwam in Berlijn met de eerste concrete toepassingen uit het project dat al enige tijd bekend staat onder de codenaam Raven. Het eerste volledige Raven-product is een kennisportaal dat de naam K-station heeft gekregen. In de praktijk fungeert de software als een centrale catalogus die verschillende databases beschikbaar maakt. Raven wordt aanvankelijk verkocht aan de gebruikers van Notes en Domino. In eerste instantie is het alleen beschikbaar voor Windows NT. Later volgen AIX Unix, Linux en Solaris.
Een belangrijke aankondiging op de eerste dag van Lotusphere was de introductie van Lotus Domino 5.05. Niet alleen is in deze versie de integratie met het Websphere-platform van moederbedrijf IBM beter geregeld, ook Microsoft-applicaties worden nu geïntegreerd. In de nieuwe versie van Domino is het onder andere mogelijk bestanden en documenten vanuit Microsoft Outlook en Office rechtstreeks op te slaan in Domino-databases.
Daarnaast zette Lotus meer vaart achter zijn asp-initiatieven. De IBM-dochter heeft twee weken geleden in de Verenigde Staten aangekondigd zijn software als dienst te gaan leveren, en sinds de bijeenkomst in Berlijn geldt dat ook voor Europa. Tegelijkertijd lanceerde Lotus de Europese versie van zijn ASP Solutions Pack. Het eerste bedrijf dat met software van Lotus asp-diensten levert is Siennax, dat in Nederland Lotus Learningspace 4.0 aanbiedt.
In de warme golf van steunbetuigingen waar de populaire metataal XML zich de laatste maanden in mag verheugen bleef Lotus niet achter. XML is ook hier de standaard die moet zorgen voor openheid in het systeem. Ceo All Zollard bevestigde dat Lotus, in navolging van Microsoft en IBM, Soap (het Simple Object Acces Protocol) ondersteunt.
Lotus heeft zijn telecomactiviteiten uitgebreid. Belangrijk in dit verband is een samenwerking in Japan met NTT Docomo aan i-Mode. Dit kan belangrijk worden voor de Europese markt, omdat NTT Docomo ook hier i-Mode-diensten wil gaan aanbieden.
In Nederland en Duitsland heeft het Japanse bedrijf zich daarom door middel van een miljardeninvestering verzekerd van de medewerking van KPN Mobiel en E-Plus, dochters van KPN Telecom. In ieder geval voor een periode van één jaar heeft KPN het recht om, op basis van Gprs, exclusief i-Mode diensten aan te bieden. Lotus heeft zich in een gunstige positie gemanoeuvreerd omdat het in Japan al ervaring opdoet met I-Mode. Bovendien werkt de software-ontwikkelaar in Nederland samen met KPN aan de WAP-dienst M-Info. Beide partijen houden hiermee twee ijzers in het vuur, want WAP en i-Mode zijn concurrerende protocollen.