IBM herziet de verhoudingen tussen zijn serverplatformen om die machines af te stemmen op toepassingen voor elektronische handel. De reden voor deze drastische ingreep is de voorspelling dat tegen het jaar 2003 de hoeveelheid verzonden gegevens over Internet duizend keer zo hoog zal zijn. Opvallend aan de nieuwe koers is het bedrijfsbreed ondersteunen van Linux.
Deze week maakte IBM zijn nieuwe aanpak bekend. Bill Zeiler, de baas van de servergroep, wijst er op dat het bedrijf drie jaar geleden al de eerste stappen zette op het pad naar elektronische handel. "Wij zijn toen begonnen aan de overgang naar elektronische handel, ook voor onze klanten. Nu is duidelijk dat die keuze juist was. Inmiddels is ook evident dat er een nieuwe infrastructuur nodig is om de explosieve groei van Internet te kunnen verwerken."
Mach 1
Drie jaar geleden startte IBM tevens het Mach 1-project om na te gaan hoe de verschillende hardware-platformen geschikt te maken voor de volgende fase van elektronische handel. Eind augustus doken er al berichten op over deze interne herziening van de servergroepen en de strategie voor elektronische handel. Woordvoerders van het bedrijf deden Mach 1 toen nog af als slechts een evaluatie, zoals vele andere.
IBM doet nu een boekje open. De IT-reus meent dat de groei van elektronische handel doorzet en uiteindelijk leidt tot een verduizendvoudiging van dataverkeer over Internet. Onderzoeksbureaus voorspellen namelijk dat er in het jaar 2003 ongeveer 2,6 miljard apparaten, waaronder mobiele telefoons en Pda’s (Personal Digital Assistants), zijn aangesloten op publieke netwerken.
Enige tijd terug al besloot het bedrijf zijn systemen te voorzien van technische snufjes uit de mainframe-wereld. Dit om de verwachte groei van elektronische handel – en de daaraan verbonden hogere eisen voor computer-stabiliteit en schaalbaarheid – aan te kunnen. Die strategie wordt nu verder doorgezet.
IBM handhaaft de indeling in vier groepen die gericht zijn op specifieke toepassingen. Martin Jurgens, productmanager van de AS/400-computerreeks licht toe: "De AS/400 valt nu in de I-series, de geïntegreerde server voor middelgrote bedrijven. De S/390-mainframelijn wordt omgedoopt tot de Z-series, machines met zero downtime." De RS/6000 Unix-machines vallen voortaan in de P-series, waarbij P voor power staat. En de vierde groep is de X-series die bestaat uit servers met Intel-processors.
‘Open source’
Het AS/400-platform krijgt enkele nieuwe software-uitbreidingen. Zo gaat dit midrange-systeem de Apache-webserver ondersteunen en vergroot IBM de ondersteuning van programmeertaal Java en middleware Websphere. Voor het koppelen van deze systemen met elektronische marktplaatsen is integratie mogelijk met de relatiebeheer-software (crm) van Siebel en de inkoopsoftware van Ariba.
Opvallend in de nieuwe strategie is het bedrijfsbreed ondersteunen van Linux, zo geeft Jurgens toe. Linux is immers gratis beschikbaar via Internet. "Het is voor IBM inderdaad een doorbraak dat we ons afhankelijk maken van derden. Maar de markt heeft dit besturingssysteem nu eenmaal omarmd."
"Bij veel klanten draait Linux onderhuids. Het is ingevoerd door technici, zonder dat het management er van op de hoogte is. Maar het werkt wel. Daarom zet IBM hoog in op Linux. Alle besturingssystemen krijgen Linux ondersteuning." De AS/400-computers krijgen vanaf 1 januari volgend jaar officiële ondersteuning voor Linux.
Overcapaciteit
Verder geeft IBM zijn servers overcapaciteit om snelle goei van toepassingen voor elektronische handel snel op te kunnen vangen. Jurgens: "Wij doen dat in de vorm van extra processors. Een klant kan bijvoorbeeld een server aanschaffen en slechts eenderde van de capaciteit gebruiken. Als hij extra capaciteit nodig heeft, kan hij dat activeren. Na veertien dagen moet hij beslissen of de uitbreiding toereikend is. Vervolgens wordt een permanente softwaresleutel geactiveerd en gaat hij voor de extra capaciteit betalen."