De fiscus gaat een einde maken aan de telefoonvergoeding van de baas als extraatje. Wie thuis maar één telefoonaansluiting heeft, moet vanaf volgend jaar de vergoeding van de werkgever voor de aansluiting en/of telefoonkosten bij zijn inkomen tellen en daar belasting over betalen.
Wie een tweede telefoonabonnement heeft en de belastinginspectie ervan kan overtuigen dat die lijn zakelijk noodzakelijk is, mag de kosten van die lijn onbelast door de werkgever vergoed krijgen.
Momenteel is het zo dat de werknemer 41 gulden per maand (dus 82 gulden per tweemaandelijkse rekening) bijtelling krijgt als de werkgever abonnement en gesprekskosten volledig vergoedt. Als de werknemer zelf de abonnementskosten of een deel van de gesprekskosten betaalt, hoeft hij de vergoeding van de baas niet als inkomsten op te geven. Als hij tenminste bij de belastinginspecteur aannemelijk kan maken dat de kosten zakelijk waren.
Staatssecretaris Bos van financiën wil dat werknemers vanaf volgend jaar de vergoeding voor het abonnement en de gesprekskosten volledig bij hun inkomen optellen. De werknemer mag wel zijn gemaakte zakelijke gesprekskosten van de vergoeding aftrekken, maar moet dan wel aannemelijk maken dat dat inderdaad gesprekken voor de zaak waren. De voorstellen moeten overigens nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.
Een Isdn-aansluiting biedt geen ontsnappingsmogelijkheid. Bij Isdn heeft een abonnee meerdere nummers en kan hij ook per nummer de kosten gespecificeerd krijgen. De belastingdienst ziet een dergelijk abonnement echter als één telefoonaansluiting. Eventuele vergoedingen zijn daarom voortaan belast.