Cisco heeft de Networking Academy ondergebracht in de Stichting Internetonderwijs. Paul Straathof, directeur marketing bij het netwerkbedrijf, is ervan overtuigd dat middels deze bestuursvorm de academie door de onderwijsinstellingen eindelijk als volwaardig wordt gezien.
De Stichting Internetonderwijs heeft als doel het vergroten van de interesse voor informatica-opleidingen onder scholieren en studenten. Ook zal de stichting het algemene gebruik van ICT middelen in het onderwijs stimuleren.
Onderwijsinstellingen kunnen bij de Cisco-stichting lesmateriaal en apparatuur aanvragen die ze nodig hebben om extra ICT-programma’s aan te bieden. Lesmateriaal.
De netwerkleverancier ziet de stichting nadrukkelijk niet als vehikel voor de verspreiding van de eigen opleiding tot netwerkbeheerder. Cisco rekent erop dat de nieuwe bestuursvorm uitnodigend werkt op andere ICT-bedrijven, die hetzelfde doel na moeten streven. Straathof: "Samen kunnen we scholen een deel van het onderwijs leveren dat ze zelf niet aankunnen. Het is eigenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ICT-bedrijven om bij te springen."
Zegen
De stichting kreeg de zegen van onderwijsminister Hermans, vertelt Straathof. Het ministerie ziet dat de ICT-eisen die het stelt aan het onderwijs, achterlopen bij de vraag die het bedrijfsleven stelt aan de afgestudeerden. De heet de inmenging van ICT-bedrijven dan ook welkom.
Hoe tegen te gaan dat daarmee de deuren ook worden opengezet voor de meer commerciële
interesse van het bedrijfsleven, is iets dat de minister in de Tweede Kamer kon komen uitleggen.
Cisco is zich bewust van de bescherming tegen het opdringerige bedrijfsleven die het parlement het onderwijs wil geven. "We willen dit zo integer mogelijk aanpakken."
Cisco is de meest recente uit de serie ICT-bedrijven die zich op het onderwijs storten. Enkele weken terug begonnen ICT-branche-organisaties Fenit en de Vereniging ICT-Nederland een campagne om automatiseerders in te zetten als docenten in het onderwijs. Anderen helpen scholen met het inrichten van hun PC-lokalen.
Enige overlap tussen de initiatieven van de twee branche-organisaties en Cisco deert niet. Het bedrijf heeft het initiatief bij veel partijen en collega-bedrijven aangekondigd: "We gaan niet wachten op een gezamenlijk overleg. Wil je op korte termijn iets kunnen uitrichten, dan moet je het lef hebben om gewoon te beginnen."
Wethouder
De stichting heeft nog geen bestuur. Adviseurs zijn er wel, vertelt Straathof, onder meer de
Amsterdamse wethouder Pauline Krikke en de heer Akkermans, hoogleraar bedrijfsinformatica aan de Vrije Universiteit. Samen met hen gaat de stichting op zoek naar sponsors, om daarmee e-learning programma’s aan te bieden. Voorlopig is het enige certificaat dat de stichting biedt, het Cnap (Cisco Certified Network Associate), de opleiding tot netwerkbeheerder. In Nederland zijn inmiddels van 28 van de 43 ROC’s (Regionale Opleidingscentra) afnemer van deze opleiding, aldus programma manager Shannon Bigelow. Daarnaast doen twee hbo-opleidingen mee en een twee havo/vwo-scholen.
Dat andere bedrijven de stichting zullen zien als middel om de eigen cursus aan de man te brengen, is niet wat Straathof verwacht. "Alle ICT-bedrijven hebben een groot belang bij het stimuleren van dit deel van het onderwijs. Levert een concurrent een beter lesprogramma, dan zetten we dat in, zonder problemen."