Softwareconcern Microsoft heeft de financiële en de IT-wereld verrast met het nemen van een 24,6 procent aandeel in de kwakkelende softwarerivaal Corel.
Door de overeenkomst wordt het Canadese Corel een onafhankelijke softwareverkoper van Microsofts .NET software-applicatie platform, hetgeen vraagtekens plaatst bij Corels verbintenis met het Linux-besturingssysteem, een concurrent van Microsofts Windows. Het softwarebedrijf heeft in ieder geval al bevestigd dat het door de financiële injectie van Microsoft verplicht is elementen van de .NET-software te verwerken in zijn Wordperfect officesoftware dat draait onder de huidige en toekomstige versies van het Linux-besturingssysteem. Maar Corel benadrukt dat de overeenkomst niet zal betekenen dat het bedrijf zijn affectie met Linux zal loslaten.
Voor Microsoft betekent de overeenkomst een investering in een zieltogend aandeel, dat volgens het softwareconcern op de langere termijn alleen maar winst kan opleveren. Omdat Microsoft slechts een minderheidsaandeel in het Canadese softwarebedrijf neemt, beschouwt Corel de deal niet als bedreigend. Het Canadese softwarebedrijf beziet de stap van Microsoft dan ook als een "strikt financiële overeenkomst" en niet als een "machtsovername". Volgens Corel houdt het zijn handen vrij om zijn Linux-koers te kunnen voortzetten.
De deal met Microsoft overschaduwt Corels plannen voor een reorganisatie in de top. In augustus was ceo Michael Cowpland al opgestapt. Op dit moment is Derek Burney interim ceo. Cowpland is nog wel betrokken als lid van de Raad van Commissarissen. Verwacht wordt dat binnenkort een nieuwe topman aantreedt.