De Veldhovense producent van chipmachines Asml wordt na overname van SVG hofleverancier van chipbakkers Intel en Toshiba.
De in San Jose gevestigde Silicon Valley Group (SVG) is voor 50 procent van zijn omzet afhankelijk van zijn grootste opdrachtgever Intel. Asml is bereid voor ieder SVG-aandeel 1,286 aandelen Asml te geven, hetgeen omgerekend neerkomt op 1,8 miljard euro, een overnamepremie van 58 procent. De beleggers vonden dit te duur en aan de AEX zakte de koers van Asml 5,1 procent tot 37,59 euro.
Asml-ceo Doug Dunn sprak van een strategische overname, die direct zal gaan bijdragen aan de winst. Gezamenlijk zou over het eerste halfjaar 2,6 miljard euro omzet zijn geboekt en 255 miljoen nettowinst. Asml wordt met SVG in één klap wereldwijd marktleider in lithografische systemen en heeft stevige grond onder de voeten in de VS als Intel-leverancier.
Hiermee streeft de Veldhovenaar definitief zijn voornaamste concurrent Nikon voorbij, die overigens ook chipmachines aan Intel levert. Maar dat is nog niet alles: het bedrijf wordt ook leverancier van het Japanse Toshiba en dat is een doorbraak op de Aziatische markt. Hiermee wordt de Japanse markt opengebroken, die voordien voorbehouden bleef aan Nikon en Canon.
Volgens ceo Dunn wil Asml marktleider worden in de nieuwe nog in de kinderschoenen staande nano-technologie. De ontwikkelingsafdelingen van beide bedrijven worden simpelweg samengevoegd en blijven samenwerken met strategische partner Carl Zeiss voor optische technologie. Dunn verwacht dat de omzet in halfgeleiders tussen 1999 en 2002 met 34,5 procent zal stijgen van 26 tot 62 miljard dollar. Zonder SVG haalde Asml 35 procent van zijn omzet uit de VS, 27 procent uit Korea en 24 procent uit Taiwan. SVG haalde 68 procent van zijn omzet uit de VS. SVG is in 1977 opgericht en heeft bijna 3600 werknemers.