Europa maakt een geweldige fout door de Umts-frequenties voor veel geld te verkopen. Daardoor verliest Europa de voorsprong die zij op het terrein van mobiele communicatie heeft op de Verenigde Staten. Bovendien is er de dreigende opkomst van informele telecomnetwerken. Deze uitspraken deed Nicolas Negroponte op het IT Forum dat IDC vorige week organiseerde.
Europa loopt voor op Amerika, omdat er een gezamenlijke GSM-standaard is afgesproken. De VS zal Europa niet volgen. Zij kan zich richten op Cdma, de allernieuwste generatie van mobiele communicatie", zo zei Negroponte, als hoogleraar verbonden aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en directeur/oprichter van het daaraan gelieerde Media Lab. De Engelse en Duitse overheid zijn volgens Negroponte volledig ten onrechte trots op de hoge bedragen die zij op de Umts-veilingen hebben binnengehaald. De veilingen hebben geen nieuwe spelers opgeleverd die de gevestigde operators enige concurrentie kunnen aandoen. Deze doelstelling is dus niet gehaald. Bovendien moeten er nu diensten worden ontwikkeld, die zo duur zullen zijn dat niemand ze kan en wil afnemen, meent Negroponte.
Geen bewijzen
"De Europeanen doen er werkelijk alles aan om hun voorsprong in draadloze communicatie om zeep te helpen. Op de Umts-veilingen zijn enorme bedragen per aansluiting betaald. Maar er is nog geen enkele infrastructuur, er zijn nog geen toestellen en er is geen enkel onderzoek gedaan. Er is geen enkel bewijs dat het systeem interessant en belangrijk genoeg zal worden voor de consument om Umts te gaan gebruiken", aldus Negroponte die eraan toevoegde vanuit een sterke persoonlijke betrokkenheid zijn bezorgdheid te uiten. "Mijn familie is honderd procent Europees. Ik woon hier zelf zes maanden per jaar en beschouw mezelf volledig als een Europeaan."
Maar er is nog een andere reden waarom volgens Negroponte Umts het daglicht nooit zal zien. "Umts is gewoon niet goed genoeg. Het wordt ten onrechte de opvolger van GSM genoemd. Maar ik denk dat Gprs (General Packet Radio Services) schromelijk wordt onderschat. Ik ben ervan overtuigd dat Gprs met zijn transfersnelheid van 64 Kb goed genoeg is om de periode tot de komst van de allernieuwste generatie mobiele telecommunicatie, Cdma (Code Division Multiple Access), te overbruggen." Of Negroponte gelijk krijgt, zal spoedig blijken. Gprs komt binnen zes tot acht maanden op de markt.
Daarnaast ziet Negroponte nog een andere interessante ontwikkeling: de opkomst van informele mobiele netwerken. "Er zijn nog voldoende spectra over die niet zijn gelicenseerd en overal beschikbaar zijn. Denk maar aan het spectrum waarvan Bluetooth gebruik maakt. Er ontstaan dus allemaal hele kleine mobiele netwerken, die in principe aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Op die manier kunnen de officiële netwerken makkelijk worden omzeild", zo is de verwachting van Negroponte.