Een niet onaanzienlijk deel van de extra uitgaven die het kabinet met Prinsjesdag aankondigde, heeft betrekking op informatie- en communicatietechnologie. Belangrijke ICT-investeringen worden gedaan op gebied van onderwijs en de zorgsector. Ook gaat er veel geld naar kennis, onderzoek en innovatie.
Voor stimulering van de kenniseconomie wordt volgend jaar 2,5 miljard gulden extra uitgegeven. Daarnaast komt er een extra lastenverlichting van 1,6 miljard gulden. Hiermee wordt onder meer de fiscale stimuleringsregeling Wbso (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) aantrekkelijker gemaakt. Ook kan hierdoor de kapitaalbelasting met 0,15 procent worden verlaagd.
De extra ICT-uitgaven krijgen volgend jaar een omvang van 593 miljoen gulden. Voor 2002 is 364 miljoen uitgetrokken. Daarnaast is voor de periode na 2002 een bedrag van 1,9 miljard vrijgemaakt voor ICT-uitgaven in het onderwijs en de sector kennis, onderzoek en innovatie. Dit geld komt uit het Fonds Economische Structuurversterking.
Versterken
Om de economische structuur te versterken wil het kabinet tot en met 2010 meer dan 1 miljard gulden extra investeren in ICT. Het meeste geld (305 miljoen) gaat naar vraaggestuurd en fundamenteel strategisch onderzoek. Voor kennisoverdracht naar het midden- en kleinbedrijf is 274 miljoen uitgetrokken. Voor kennisontwikkeling is 110 miljoen beschikbaar en voor concurreren met ICT-competenties 238 miljoen. Ten slotte krijgen technostarters 100 miljoen en arbeid en onderwijs 133 miljoen.
Het ministerie van Onderwijs mag wat meer in ICT investeren. In totaal wordt vanaf 2002 jaarlijks 150 miljoen geïnvesteerd in ICT en wetenschapsbeleid. In 2001 komt er eenmalig nog eens 80 miljoen extra bij. Volgens de afspraken op de EU-top van Lissabon wordt Kennisnet versneld uitgerold. Voor ‘content’-ontwikkeling is jaarlijks 20 miljoen extra beschikbaar.
Versneld
De afspraken uit het regeerakkoord over ICT in het onderwijs worden versneld uitgevoerd. Hiervoor is in 2001 zo’n 50 miljoen extra beschikbaar. Het bedrag dat scholen in het primair- , voortgezet- en beroepsonderwijs krijgen, wordt sneller op het beoogde structurele niveau gebracht. Daarnaast komt er volgend jaar 130 miljoen en vanaf 2002 jaarlijks 100 miljoen uit het Fonds Economische Structuurversterking voor ICT.
De ontwikkeling van Kennisnet is voortvarend ter hand genomen, meldt onderwijsminister Hermans. Eind volgend jaar beschikken alle scholen over een aansluiting op Kennisnet. De overheid wordt ook steeds belangrijker als ‘launching customer’. Overigens is de openbare sector met ongeveer 4 miljard gulden per jaar na het bank- en verzekeringswezen de voornaamste ICT-investeerder in Nederland.