Het artikel ‘Opperhoofd Apache’ (Computable, 11 augustus) vraagt om een reactie. De kritiek die Lotus Nederland op het stuk heeft, spitst zich met name toe op de opsomming van de websites die Apache gebruiken. Hierin staat ook de website van Lotus Nederland vermeld, hetgeen ons inziens niet juist is.
Voor de meting die aan de basis ligt van de opsomming, gebruikt Netcraft een methode waarbij ze de sites als het ware aanroepen. Een dergelijke methode is te vergelijken valt met ‘ping-en’. Het antwoord dat de aangeroepen server terugstuurt, vormt voor de Netcraft-tool de basis voor de bepaling welke webserversoftware op het systeem draait. Echter, de site van Lotus draait op een cluster van servers. De sites van de verschillende landen draaien niet op geografisch gescheiden machines, maar op vier systemen waarvan de webserver Lotus Domino R5 is. Dit cluster wordt beheerd door twee servers die IBM’s eNetwork Dispatcher-draaien. Deze twee systemen, een ‘primary’ en een ‘failover’, versturen het verzoek naar de meest beschikbare server, die op zijn beurt antwoordt. Apache is een klein onderdeel van IBM eNetwork Dispatcher. Vandaar dat de Netcraft-tool als uitkomst geeft dat voor lotus.nl Apache wordt gebruikt. Op de website van Netcraft wordt ook aangegeven dat ‘..the reported operating system may be different to the one expected because….the site is using …IBM Network dispatcher. Hoewel Lotus er zich van bewust is dat de discussie rond het al dan niet ‘gebruiken’ van Apache door de Lotus-website zich toespitst op de vraag of ‘dispatching’ nu wel of geen deel uitmaakt van de site, ligt de kritiek van Lotus veeleer in het volgende. De conclusie dat lotus.nl Apache gebruikt (in een artikel over de meest gebruikte webservers), wekt de suggestie dat Apache de ‘voorkeur-webserver’ is voor Lotus. En logischerwijs is dat Lotus Domino. Een kijkje in de broncode van de Lotus-webpagina’s had dat ook uitgewezen.
Lotus Development Nederland
Naschrift redactie
De methodiek van Netcraft is ons bekend en biedt inderdaad geen 100 procent zekerheid. Dat neemt niet weg dat Apache wel degelijk deel uitmaakt van het webserver-cluster van Lotus, zoals de Nederlandse vestiging hierboven zelf aangeeft. Tot slot is de aanduiding dat lotus.nl Apache ‘gebruikt’ iets geheel anders dan de notie dat die software daardoor de ‘voorkeur-webserver’ zou zijn.