Vorige week kwam Hewlett-Packard vrijwel tegelijkertijd met twee aankondigingen die aangeven welke richting het bedrijf inslaat. De langverwachte HP 9000 Superdome zware Unix-server komt als onderdeel van een integraal dienstenpakket op de markt. Om aan de toenemende vraag naar consultants te voldoen, wil HP de consultancy-tak van Price Waterhouse Coopers kopen.
Hewlett-Packard presenteerde vorige week in New York zijn nieuwste Unix-topmodel, de HP 9000 Superdome. Het was niet toevallig dat de presentatie plaatsvond op Wall Street. Juist op het gebied van de high end servers moest HP beleggers en analisten teleurstellen bij het bekendmaken van de meest recente kwartaalcijfers. De totale resultaten waren goed. Maar de omzet in het segment van de zware Unix servers liep sterk terug. Dit leidde ertoe dat HP zijn voorspelling van een groeipercentage van 23 procent op de Unix-markt niet haalde, en bleef steken op 13 procent.
Imago
De lancering van Superdome is meer dan de aankondiging van een product. Bij de ontwikkeling hebben de divisies hardware, software en dienstverlening intensief samengewerkt. De verpakking van het product in een laag diensten is onderdeel van de strategie van Hewlett-Packard om af te komen van het nog steeds bestaande imago van hardwareleverancier.
Eén dag voor de grootschalige Superdome-lancering op Wall Street maakte HP bekend dat het van plan is zijn diensten-tak radicaal uit te breiden. De leverancier is in gesprek met Price Waterhouse Coopers over overname van zijn consultancy-divisie.
Wanneer deze overname doorgaat zullen de 6.000 consultants die momenteel voor HP werken er ruim 31.000 nieuwe collega’s bij krijgen. In dat geval zou HP op service-niveau een serieuze concurrent worden voor IBM Global Services, dat met 138.000 medewerkers wel een grote voorsprong heeft. Sun heeft geen vergelijkbare wereldwijde service-afdeling, maar werkt samen met partners.
Ann Livermore, directeur van HP’s business customer organisation, verklaarde dat de HP 9000 door de integratie van product en diensten eigenlijk als een traditionele mainframe op de markt wordt gezet. Zij denkt dat IBM met een dergelijke aanpak meer moeite zal hebben, omdat dit zou concurreren met verkoop van diens S/390 mainframe. "Wij hebben de mainframe-aanpak naar de Unix-wereld vertaald. Dat is iets wat Sun niet kan, en IBM niet wil doen."
Overstappen
Volgens HP kan de machine concurreren met de E10000 van Sun en de S80 van IBM. De versie die ceo Carli Fiorina toonde had 32 processors, en HP komt op korte termijn met de 64-processor versie. Aanvankelijk zal Superdome gebruik maken van de bedrijfseigen PA Risc-processors, maar volgens HP zullen de servers in het midden van 2002 geleverd kunnen worden met de IA-64 processor van Intel.
Op de computer kunnen meerdere besturingssystemen draaien. Ook applicaties kunnen gescheiden van elkaar functioneren. Dat gebeurt door middel van hardwarematige partitionering en virtuele partitionering. HP claimt dit laatste als enige leverancier te kunnen bieden. Met name voor ASP’s kan dit een nuttige optie zijn.
Datzelfde geldt voor het prijsmodel. Dat is gebaseerd op capacity-on-demand, wat wil zeggen dat gebruikers meer processors mee krijgen geleverd dan ze aanvankelijk gebruiken. Op het moment dat ze die capaciteit wel gaan gebruiken, betalen ze daarvoor. Volgend jaar wil HP de mogelijkheid bieden om de kosten te verlagen als klanten minder capaciteit gaan gebruiken. Op dit moment bestaat deze downscale-mogelijkheid nog niet.
Volgen
Marktleider Sun Microsystems bestrijdt dat Hewlett-Packard met de Superdome op technologisch gebied een voorsprong heeft. Volgens product marketing manager Aad Dekkers komt HP jaren te laat met de Superdome, omdat Sun al vergelijkbare functionaliteiten zou bieden met de E10000. "Net als veel andere bedrijven richt HP zijn pijlen op Sun, maar eigenlijk betekent het juist dat we het de afgelopen periode goed hebben gedaan. Kijk maar eens wat we in de markt hebben weggezet."
Hij ziet het niet als een probleem dat HP zoveel nadruk legt op services. "Ze volgen hiermee IBM. Met die services kiezen ze ervoor een concurrent te worden van de system integrators. Sun is juist succesvol, omdat we niet concurreren met bedrijven waar we mee moeten samenwerken." Ook in het virtueel partitioneren ziet hij niets nieuws: "Dat is een kopie van wat het mainframe doet." Capacity-on-demand levert Sun ook, alleen biedt het niet de door HP aangekondigde mogelijkheid bij verminderd gebruik minder in rekening ten rengen. Dekkers ziet daar niets in. "Wij leveren aan klanten die groeien. Ik zie geen toegevoegde waarde in de mogelijkheid ze minder te laten betalen."
Simon de Koning, directeur van de servergroep IBM Nederland, denkt dat de 32-processor-machine van HP ,vergelijkbaar is met de S80, "en die kun je voor de helft van de prijs van de Superdome aanschaffen."Ook voor de komende 64 processor-versie is IBM niet bang. De Koning: "Wij komen binnen een maand met een 24-processor opvolger van de S80, die minimaal dezelfde capaciteit heeft als de 64-processor Superdome." Hij wil niet op de aankondiging vooruit lopen, maar naar verwachting zal het prijsmodel vergelijkbaar zijn met dat van HP, inclusief capacity-on-demand met downscale-mogelijkheid.
Servers in Nederland
In Nederland doet Hewlett-Packard het goed op de markt voor Unix servers. In 1999 was HP volgens IDC met een aandeel van 32 procent marktleider, gevolgd door Sun (22 procent). Compaq en IBM volgen met respectievelijk 19 en 22 procent. Bull neemt met een aandeel van 3 procent de vijfde plaats in.
Voor de totale servermarkt heeft IDC berekend dat HP een tweede plaats inneemt na Compaq, gevolgd door IBM, Sun en Dell.
In het meest recente rapport over de servermarkt in Nederland berekent IDC dat deze markt zal groeien van 695 miljoen dollar in 1999 tot 1.058 miljoen in 2004. De belangrijkste drijvende kracht zijn dot com-bedrijven. Met ISP’s en ASP’s zullen vendors te maken krijgen met een nieuwe vraag, inclusief speciale financieringsmogelijkheden. Bij dot com-bedrijven zijn Unix servers het meest belangrijk, terwijl Windows NT-servers vooral in het low end-segment zullen groeien. IDC verwacht wel dat de totale omzet in NT-servers in 2002 groter zal zijn dan die in Unix-servers.