Het ministerie van Justitie gaat haar gegevensbestanden in 2001 beter toegankelijk maken. Dit geldt met name voor het Herkenningsdienstsysteem van de politie (opsporing) en de strafregisters.
Minister Korthals (Justitie) is zich maar al te zeer bewust van de noodzaak het rechtssysteem aan te passen aan de ICT-ontwikkeling. De nota Wetgeving voor de elektronische snelweg zal komend voorjaar worden geactualiseerd.
Begin volgend jaar zal het virtueel juridisch kenniscentrum van start gaan. Doel hiervan is de vele beschikbare kennis op het gebied van ICT en recht goed toegankelijk te maken.
Modernisering grondwet
Verder moet de Grondwet worden aangepast. Modernisering is nodig van de artikelen over vrijheid van meningsuiting, privacy en het briefgeheim. Volgend jaar zal een wijzigingsvoorstel worden ingediend. Het rapport van de commissie Franken dient daarbij als leidraad.
Justitie hoopt begin 2002 de richtlijn elektronische handel te implementeren. In juli 2001 moet de richtlijn elektronische handtekening klaar zijn. Een belangrijke rol is weggelegd voor de ‘Trusted Third Parties’ (TTP’s). Dit zijn onafhankelijke organisaties die mogelijkheden bieden om elektronische berichten te versleutelen en te voorzien van een elektronische handtekening. Begin volgend jaar moet een Nederlandse infrastructuur van gecertificeerde TTP’s operationeel zijn. De inhoud van de door TTP’s versleutelde elektronische berichten is in principe geheim. Slechts onder strenge voorwaarden zullen de Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten inzage kunnen krijgen.
Auteursrecht
De toepassing van rechten in de digitale omgeving (internet, cd en dvd) staat de komende jaren centraal in het auteursrecht. De regels hiervoor worden internationaal vastgesteld. Naar verwachting wordt begin 2001 de EG-richtlijn auteursrecht en naburige rechten in de informatiemaatschappij aanvaard. Het is de bedoeling dat lidstaten binnen twee jaar die richtlijn omzetten in nationale wetgeving.
In 2001 zal het wetsvoorstel computercriminaliteit II in de Tweede Kamer worden behandeld. Dit beoogt het strafrecht aan te passen aan nieuwe IT-ontwikkelingen.
Het Openbaar Ministerie en de Gerechten krijgen extra geld voor ICT. In 2001 komt er ruim 36 miljoen gulden beschikbaar en vanaf 2002 blijvend 15 miljoen gulden per jaar. Zo wordt de technische infrastructuur vernieuwd.
Impuls voor onderwijs
In de nieuwe begroting wordt een extra impuls gegeven aan ICT. Van de 593 miljoen gulden die volgend jaar beschikbaar is bovenop eerder aangekondigde uitgaven, gaat 200 miljoen naar ICT in het onderwijs. Met deze injectie wordt geprobeerd het onderwijs verder te moderniseren. Ook ontstaat meer financiële ruimte voor ontwikkeling en verspreiding van software. Bovendien kan het onderwijzend personeel beter worden voorbereid op de nieuwe kansen die ICT-ontwikkelingen bieden.
De extra middelen die voor het onderwijs in 2001 beschikbaar worden gesteld, zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van het Regeerakkoord. Tijdens de Europese top in Lissabon was overigens al afgesproken dat wat extra’s zou worden gedaan. De hogere onderwijsuitgaven leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de kenniseconomie en verhoging van de arbeidsparticipatie.