KPNQwest, de combinatie van KPN Telecom en het Amerikaanse kabelbedrijf Qwest, gaat zijn DSL-diensten in Europa uitbreiden met activiteiten in Engeland en Italië.
KPNQwest is druk bezig DSL-diensten in meerdere Europese landen op te zetten. In Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland heeft het bedrijf al in een aantal stedelijke gebieden het bestaande telefonienetwerk geschikt gemaakt voor breedband-Internet. Hiervoor moet het in conclaaf met voormalige staatsbedrijfen, omdat het apparatuur moet installeren in de centrales om de snelle verbinding mogelijk te maken. Om de Engelse markt te kunnen bedienen met DSL krijgt KPNQwest toegang tot het kopernetwerk van British Telecom. In Italië moet de onderneming aan de slag met het netwerk van Telecom Italia.
Voor de aanpassingen van het bestaande telefonienetwerk heeft KPNQwest de medewerking nodig van veelal voormalige staatsmonopolies. In Duitsland viel er goed samen te werken met Deutsche Telekom, aldus een woordvoerder van KPNQwest. In Düsseldorf, de eerste stad waar DSL door KPNQwest een feit is, is een 8 Mbit per seconde connectie gerealiseerd. In Frankrijk is het koper van mindere kwaliteit en is niet meer dan 2 Mbps te halen.
Het enige land waar KPNQwest niet actief is op DSL-gebied is Nederland. Moederbedrijf KPN is hier zelf met Mxstream bezig met breedband-Internet. De KPN krijgt kritiek over de manier waarop het zijn eigen telefonienetwerk openstelt voor derden. Ook de isp’s die via Mxstream DSL aan consumenten en bedrijven aanbieden zijn niet even goed te spreken over de behandeling door de ex-PTT’er. Planet Internet en XS4all klagen over storingen die niet gemeld worden of onaangekondigde veranderingen in de instellingen van DSL, waardoor klanten van de Internet-aanbieders niet meer kunnen inbellen.
Van DSL alleen valt niet te leven. KPNQwest zegt breedband-toegang via het telefoonnetwerk aan te bieden als lokkertje. Met DSL wordt de laatste kilometer tussen telefoonknooppunt en de bedrijfsnetwerken geslecht. KPNQwest koppelt met DSL het kantoor van klanten aan zijn eigen infrastructuur, waarlangs ook andere diensten zijn aan te bieden. Hierbij valt te denken aan transport van gegevens, webhosting, het huisvesten van toepassingen en het verzorgen van netwerkdiensten, waaronder het inrichten en realiseren van een virtueel netwerk voor verschillende bedrijfsvestigingen.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de ontwikkeling op het gebied van breedband-Internet het verst in Finland. "Daar zie je dat bedrijven huurlijnen vervangen door een DSL-verbinding, die naast de benodigde capaciteit bedrijven ook continu op Internet aansluit. Wat dat betreft is het een betaalbaar alternatief."