De regering wil de plannen voor toepassing van ict in het onderwijs versneld uitvoeren. Er komt in 2001 50 miljoen gulden extra beschikbaar.
In de notitie ‘Hoofdpunten van het Regeringsbeleid’ besteedt het kabinet veel aandacht aan de kennismaatschappij. De nota hoort bij de rijksbegroting 2001 die vandaag, op Prinsjesdag, is gepresenteerd.
"Nederland digitaliseert snel en ontwikkelt zich meer en meer tot een kennissamenleving. Dat heeft consequenties voor de kennisinfrastructuur. De urgentie om het investeringsniveau op peil te brengen is in het huidige regeerakkoord al onderstreept. Voor 2001 is het een van de centrale punten in de begroting van onderwijs, cultuur en wetenschappen."
De Europese Raad heeft in Lissabon op 23 en 24 maart van dit jaar vastgesteld dat "Europa de meest dynamische en competitieve regio ter wereld moet worden". Dan is nog wel een inhaalslag nodig, zo is eveneens geconstateerd.
De regering wil bovendien dat Nederland tot de kopgroep in Europa behoort. Het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol. Kennisnet, waarmee scholen breedbandige toegang tot Internet krijgen, zou worden aangelegd in de periode 1999-2002. Hiervoor was eerder al 400 miljoen gulden uitgetrokken. Vandaag meldt het ministerie dat Kennisnet in versneld tempo wordt ingericht. Alle scholen moeten eind 2001 op het netwerk zijn aangesloten. Het departement reserveert hier 50 miljoen gulden extra voor. In de Voorjaarsnota was bovendien 100 miljoen gulden extra gereserveerd om de ict-vaardigheden van onderwijzend personeel te vergroten.
In totaal wordt vanaf 2002 jaarlijks 150 miljoen geïnvesteerd in ict en wetenschapsbeleid. In 2001 komt daar eenmalig nog eens 80 miljoen extra bij. Jaarlijks komt er een investering van 20 miljoen gulden voor ontwikkeling van lesmateriaal dat aansluit op digitaal onderwijs. Er komen voorts een bijdrage van 130 miljoen gulden in 2001 en 100 miljoen gulden vanaf 2002 uit het Fonds Economische Structuurversterking voor ict en 30 miljoen gulden voor uitbreiding van de vernieuwingsimpuls in het wetenschapsbeleid. Voor het wetenschapsbudget is in 2000 incidenteel 50 miljoen gulden extra beschikbaar.
Doel is ondermeer om het zorgwekkend achterblijvende innovatieklimaat van de Nederlandse economie ten goede te veranderen.