Weinig concreet is de Miljoenennota over het stemmen via Internet. Volgende maand reageert het kabinet op voorstellen voor digitale grondrechten.
Die mogelijkheid van e-stemmen wordt wel onderzocht, maar voorlopig probeert de overheid eerst gedaan te krijgen dat je op een andere locatie kan stemmen dan is aangegeven op de stemkaart. Dat is al een hele klus, want daarvoor is een centrale administratie nodig die voorkomt dat mensen meerdere keren stemmen. Pas bij de verkiezingen in 2003 volgt een grootschalige proef.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de GBA (Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens) op een nieuwe leest schoeien. Bezien wordt of ook bijvoorbeeld elektronische handtekeningen in deze uitgebreide databank thuishoren. Digitale handtekeningen zijn op verschillende manieren uit te voeren, bijvoorbeeld via smartcards, ‘USB-tokens’ en biometrie. De mogelijkheid van biometrische authenticatie wordt uitdrukkelijk onderzocht. Het gaat hier om het gebruik van fysieke lichaamskenmerken als uniek identificatiemiddel.
Een belangrijk automatiseringsproject speelt zich af rond de nieuwe generatie van reisdocumenten, die zijn debuut maakt op 2 april 2001.
In oktober reageert het kabinet op de voorstellen die de commissie Franken heeft gedaan voor de digitale grondrechten. De Grondwet is nodig aan herziening toe. De passage over de vrijheid van meningsuiting dateert uit een tijd dat de ganzenveer nog populair was.