Het is de recentste loot aan de Windows-tak: Windows Millenium Edition. Eind vorige week werd het besturingssysteem officieel gelanceerd.
Windows ME is de opvolger van de vorig jaar op de markt gebrachte tweede versie van Windows 98. Eerder al, in de bèta-fase, stelden analisten vast dat Win ME geen opzienbarende verbeteringen biedt in vergelijking met dat besturingssysteem. De introductie ging afgelopen vrijdag dientengevolge niet gepaard met veel tamtam.
In feite is Windows ME bedoeld om het gat te overbruggen tussen Win 98 en Win 2000, dat volgend jaar uitkomt. Met Windows ME doet Microsoft dus aan pappen en nathouden. Met het komende Windows 2000 belooft Microsoft eindelijk zijn zakelijke- en consumenten-versies van zijn besturingssystemen verenigen in één product. Daarnaast zal het de DOS-kern, na twintig jaar niet al te trouwe dienst, voorgoed in het museum bijzetten.
Voor de gemiddelde gebruiker is Windows ME verre van een must. De enige reden voor een aanschaf zou kunnen liggen in het uitgebreide palet multimedia programma’s. Veel extra diensten op het vlak van beeld en geluid zijn in Windows ME geïntegreerd.
Wie daarom wel met interesse naar Windows ME zullen hebben gekeken, zijn de advocaten van concurrerende bedrijven en de Amerikaanse antitrust-chef Joel Klein. Kreeg Microsoft eerder dit jaar in de rechtszaal een veeg uit de pan vanwege de geïntegreerde browser in Windows 98, ditmaal lijkt de softwaregigant dezelfde fout te maken. Middels het integreren van additionele diensten, die niet of moeilijk te verwijderen zijn, maakt Microsoft misbruik van zijn monopolie positie op de besturingssysteem-markt, om concurrenten op andere vlakken dood te drukken. De geïntegreerde Internet Explorer maakte op die manier bijvoorbeeld op slinkse wijze browser-firma Netscape het leven zuur. Bedrijven die actief zijn op het vlak van media-spelers kunnen zich door Windows ME op eenzelfde manier benadeeld voelen.
Windows ME betekent tegelijkertijd het eind van een periode en de belofte van meer van hetzelfde: het einde van DOS, en een volledige gerichtheid op NT-technologie, maar het voortzetten van een geregelde gang naar de rechtszaal.