Linux wortelt zich steeds dieper in automatiseringsland. Dat heeft zijn gevolgen voor de vraag naar opleidingen: die groeit explosief.
Het afgelopen half jaar steeg het aantal deelnemers aan cursussen van een handvol naar enkele honderden, vooral afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf. Ook het aantal cursus-aanbieders groeide. De meeste begonnen nog geen jaar geleden met opleidingen voor het open besturingssysteem. De Nederlandse Linux-cursussen zijn onder te verdelen in ‘onafhankelijk van de distributie’ of ‘gebonden aan een distributie’, waarbij enkele opleidingen een cursus Caldera aanbieden en andere – het merendeel – Red Hat.
IBM is er in november 1998 als de kippen bij om Linux-opleidingen aan te bieden. Cursusleider Wouter Liefting, sinds de vroege Linux-kernel 0.99 bezig met het besturingssysteem, schreef een groot deel van de twaalf cursussen die wereldwijd worden aangeboden. Na een interne test begon in Nederland de eerste publieke opleiding in juni 1999, met acht deelnemers. Het afgelopen jaar leverde IBM in Nederland zo’n honderd cursisten af.
Martijn Smit, commercieel directeur van Linux-integrator Stone-IT, constateert een uitbreiding van het aanbod aan Linux-trainingen. Of de groei van het aantal cursisten gelijke tred houdt, blijft voor hem de vraag: "Er zijn trainingsbureaus die zonder cursisten zitten en de training weer uit hun programma halen." Stone-IT leidt cursisten in vier dagen op tot Red Hat Certified Engineer. Daarnaast zijn er de algemene Linux-opleidingen ‘management’, ‘introductie’ en ‘configuratie’.
De managementcursus wordt met name gevolgd door hoofden van automatiseringsafdelingen van grote bedrijven. De introductiecursus trekt veel deelnemers uit het mkb. De configuratiecursus wordt gevolgd door systeembeheerders van deze mkb-bedrijven en trainees van IT-bedrijven. Het zijn vooral systeembeheerders van e-commerciebedrijven, Internet-aanbieders en applicatiedienstverleners (asp’s) die de certificatie-training volgen.
Net als bij Stone-IT mondt het succesvol afronden van de opleiding bij Global Knowledge uit in een Red Hat certificaat. Zowel de aantallen deelnemers als de groei van de belangstelling is vergelijkbaar. Anita de Jong, programma manager voor de Linux- en Unix-trainingen vindt de vraag redelijk. "We hebben nu zo’n 20 tot 25 cursisten per maand; rond de acht deelnemers voor iedere van de drie cursussen die we in een maand geven."
Dit opleidingscentrum werkt voor de acht Red Hat-cursussen samen met Request uit Naarden. Van vijftien deelnemers bij de eerste opleiding van Request, eind 1999, groeide het aantal cursisten snel uit naar dertig per maand. "Deelnemers komen van middelgrote en grote bedrijven met mail- en apache-servers. Bestandsservers draaien ze nog wel op NT, maar voor de andere toepassingen schakelen ze steeds meer over naar Linux."
Eind 1999 besloot ook Broekhuis Training voorzichtig een eerste Linux-opleiding te verzorgen. Er kwamen begin dit jaar vier deelnemers op af, voor Broekhuis het minimum aantal. Nu biedt de opleider vijf basiscursussen.
Naar de lessen van het Internet Opleiding Centrum (IOC) in Ede is volgens trainer Jaap Zoetendaal heel veel vraag. Begon het IOC een half jaar geleden met een klasje met zes deelnemers, nu geven de goeroes twee à drie lessen per week. Deze trekken volgens Zoetendaal steeds drie tot acht deelnemers, vooral systeembeheerders. Veel hiervan komen terecht in een Linux-omgeving zonder dat ze daar iets van af weten.
Na Microsoft en Novell strijden Cisco en Linux om de derde plaats wat het aantal trainingen betreft, zo ziet Marlies Riemens van Mind-IT. Dit bedrijf uit Sassenheim startte in maart met een eerste cursus voor elf medewerkers van Randstad-onderdeel Yacht. De open inschrijving leverde in mei zeven deelnemers. De grootste vraag komt nog van de honderd eigen medewerkers die, bij klanten gedetacheerd, geconfronteerd worden met een Linux-omgeving.
Dris Hammadi van Twice-IT uit Driebergen merkt op dat de meeste trainingen bedoeld zijn voor de nieuwe generatie systeembeheerders, opgeleid met installeer-hulpprogramma’s. Het besturingssysteem is voor deze groep een zware dobber. Het instituut bood als eerste in Nederland eind 1998 Linux-cursussen aan. "Daar kwamen toen twee deelnemers op af." Dit jaar verzorgt Twice-IT tien opleidingen met in totaal ongeveer veertig deelnemers.