Linux wortelt zich steeds dieper in automatiseringsland. Dat heeft zijn gevolgen voor de vraag naar opleidingen. Het afgelopen half jaar steeg het aantal deelnemers aan cursussen van een handvol naar enkele honderden, vooral afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf. Ook het aantal cursus-aanbieders groeide. De meeste begonnen nog geen jaar geleden met opleidingen voor het open besturingssysteem.
Een vroege vogel is IBM. Deze computerreus is er in november 1998 als de kippen bij om Linux-opleidingen aan te bieden. Cursusleider Wouter Liefting, sinds de vroege Linux-kernel 0.99 bezig met het besturingssysteem, schreef een groot deel van de twaalf cursussen die wereldwijd worden aangeboden. Na een interne test begon in Nederland de eerste publieke opleiding in juni 1999, met acht deelnemers. In het voorbije jaar leverde IBM in Nederland zo’n honderd cursisten af. "Traditionele klanten zoals banken, universiteiten, maar ook een voor ons bijzondere nieuwkomer, Milieudefensie."
Distributie
De Nederlandse Linux-cursussen zijn onder te verdelen in twee categorieën: onafhankelijk van de distributie of gebonden aan een distributie, waarbij enkele opleidingen een cursus Caldera aanbieden en andere – het merendeel – Red Hat.
Martijn Smit, commercieel directeur van Linux-integrator Stone-IT, ziet om zich de uitbreiding van de markt voor Linux-trainingen. Of de groei van het aantal cursisten gelijke tred houdt, blijft voor hem de vraag: "Er zijn trainingsbureaus die zonder cursisten zitten en de training weer uit hun programma halen." Het in Linux gespecialiseerde bedrijf speelt in op de toenemende vraag door in België en Frankrijk kantoren te openen. Ook hier gaat het trainingen verzorgen.
Certified Engineer
Stone-IT leidt cursisten in vier dagen op tot Red Hat Certified Engineer. Smit is tevreden met de interesse. De cursus die start in september, zit met twaalf deelnemers vol. Dit jaar rekent Smit op vijftig deelnemers voor de Red Hat-opleiding; voor de algemene Linux-opleidingen – een managementcursus, introductiecursus en configuratiecursus – verwacht hij honderd inschrijvingen. De managementcursus wordt met name gevolgd door hoofden van automatiseringsafdelingen van grote bedrijven.
De introductiecursus volgen veel deelnemers uit het midden- en kleinbedrijf. De configuratiecursus wordt gevolgd door systeembeheerders van deze mkb-bedrijven en trainees van IT-bedrijven. Het zijn vooral systeembeheerders van e-commercebedrijven, Internetaanbieders en applicatiedienstverleners (asp’s) die de certificatie-training volgen.
Net als bij Stone-IT mondt het succesvol afronden van de opleiding bij Global Knowledge uit in een Red Hat certificaat. Zowel de aantallen deelnemers als de groei van de belangstelling is vergelijkbaar. Anita de Jong, programma manager voor de Linux- en Unix-trainingen vindt de vraag redelijk. "De eerste cursus, eind vorig jaar, hebben we doorgezet met slechts twee deelnemers. Nu hebben we zo’n 20 tot 25 cursisten per maand; rond de acht deelnemers voor iedere van de drie cursussen die we in een maand geven." Dit opleidingcentrum werkt voor de acht Red Hat-cursussen samen met Request uit Naarden. Daar bevinden zich de twee trainers die begin 1999 als eersten in Nederland hun Red Hat certificaat behaalden, Marco Ruiter en Michel Brouwer. Ruiter: "We moesten ervoor naar de Verenigde Staten. In Nederland werd de training nog niet gegeven." Van vijftien deelnemers bij de eerste opleiding van Request, eind 1999, groeide het aantal cursisten snel uit naar dertig per maand. "Deelnemers komen van middelgrote en grote bedrijven met mail- en apache-servers. File-servers draaien ze nog wel op NT, maar voor de andere toepassingen schakelen ze steeds meer over naar Linux." Klanten bij Request waren onder meer BSS-Projectline, Internet Limburg, Coas Business Systems en Human Informatics. "Geen kleine bedrijven."
Voorzichtig
Na een kleine inventarisatie tijdens een symposium in november vorig jaar, besloot ook Broekhuis Training voorzichtig een eerste Linux-opleiding te verzorgen. Er kwamen begin dit jaar vier deelnemers op af, voor Broekhuis het minimum aantal. De groei kwam snel; nu biedt de opleider vijf basiscursussen. Deelnemers vinden de materie razend interessant, vertelt Ineke van Beekum: "Ik heb het hier al meegemaakt dat iemand na afloop van de eerste cursus zich meteen inschreef voor het vervolg."
De lessen van het Internet Opleiding Centrum (IOC) in Ede, zegt trainer Jaap Zoetendaal, worden gegeven door "Linux-goeroes van het eerste uur." En volgens hem is er "heel erg veel" vraag naar. Begon het IOC een half jaar geleden met een klasje met zes deelnemers, nu geven de goeroes twee à drie lessen per week. Deze trekken volgens Zoetendaal steeds drie tot acht deelnemers; voornamelijk systeembeheerders. Veel hiervan komen terecht in een Linux-omgeving zonder dat ze er enige kaas van hebben gegeten, vertel Zoetendaal. "Van hun baas mogen ze een cursus uitzoeken en dan maar zien dat ze het redden."
Nieuwe generatie
Na Microsoft en Novell, strijden Cisco en Linux om de derde plaats wat het aantal trainingen betreft, ziet Marlies Riemens van Mind-IT. Dit bedrijf uit Sassenheim startte in maart met een eerste cursus voor elf medewerkers van Yacht, een onderdeel van Randstad. De open inschrijving leverde in mei zeven deelnemers. De grootste vraag komt nog van de honderd eigen medewerkers die, bij klanten gedetacheerd, geconfronteerd worden met een Linux-omgeving.
Dris Hammadi van Twice-IT uit Driebergen merkt op dat van al deze trainingen de meeste bedoeld zijn voor de nieuwe generatie systeembeheerders, opgeleid met installeer-hulpprogramma’s. Het besturingssysteem is voor deze groep een zware dobber. "Knip van hun computer de muis maar eens af. Ze moeten dan terug naar tekstcommando’s, en dat is moeilijk."
Het instituut bood als eerste in Nederland Linux-cursussen aan. Hammadi: "Wij hadden eind 1998 al een opleiding Linux-architectuurontwikkeling klaarliggen." De eerste cursus vond plaats rond die tijd. "Daar kwamen toen twee deelnemers op af." Dit jaar verzorgt Twice-IT tien opleidingen met in totaal ongeveer veertig deelnemers. Echte vakidioten zijn volgens Hammadi allang geestdriftig bezig. Heeft ABN Amro een Linux-pilot, dan gaat de uitvoerende IT’er niet op cursus. "Die krijgt het zonder training onder de knie. Hij komt pas als hij een speciale hardware driver moet schrijven."
IBM
IBM heeft naast de acht huidige Linux-trainingen vier nieuwe opleidingen op stapel staan. Het biedt bekendere, zoals TCP/IP administration, samba, apache en perl-programeren maar ook een heuse Beowulf supercomputing workshop. Nieuw is dat IBM sinds kort de Certified Red Hat engineer examens mag afnemen.
Stone-IT
Ook bij Stone-It uit Bilthoven kan een cursist opgeleid worden tot Red Hat engineer. Er is keuze uit zeven Red Hat cursussen, die allen zo’n vier dagen in beslag nemen. Daarnaast biedt het bedrijf zowel een management-training als een introductie.
Global Knowledge
Het Red Hat Engineering certificaat is ook bij Global Knowledge te behalen. De trainingen worden gegeven samen met Request uit Naarden. De twee verzorgen nu de officiële vijf Red Hat Certified Engineer cursussen binnenkort worden deze uitgebreid met nog drie: systeembeheer, Apache- en Samba-server.
Broekhuis Training
De Rotterdamse opleider biedt naast twee basiscursussen voor de gevorderden de opleidingen systeem-administratie, shellscripts, Internetworking, programming. Samen met Stone-IT is ook hier het Red Hat Engineer certificaat te behalen.
Internet Opleiding Centre
De introductieles van het Edense opleidingcentrum wordt vooral gevolgd door managers en kaderpersoneel van kleine en middelgrote organisaties. Deze willen weten wat Linux is, wat het doet en wat het kost. In de tweede en derde cursus bespreken de docenten het installeren, configuren en onderhouden van een systeem.
Twice IT
In Driebergen zijn vier Linux-cursussen te volgen, die dieper in het besturingssysteem duiken dan de meeste andere opleidingen doen: shell-script programmeren, systeem programmeren, X-Windows programmeren en het schrijven van drivers voor randapparatuur.
Mind-IT
Dit bedrijf uit Sassenheim biedt als enige in Nederland opleidingen voor Caldera Linux. Naast de twee huidige trainingen, System en Networking Administration, volgt binnenkort Enterprise Administration. Wordt het examen gehaald, dan is de deelnemer Linux Professional Institute Certified; de certificering is ontwikkeld door de gelijknamige non-profit organisatie.