Gesteund door IT-branchevereniging Fenit intensiveert Microsoft zijn jacht op illegaal gekopieerde software. Alle potentieel verdachte bedrijven in de sector midden- en kleinbedrijf zullen per brief worden benaderd, en zo nodig nagebeld. Hiermee hoopt de leverancier het hoge percentage illegale kopieën terug te dringen.
De actie van Microsoft is gericht op bedrijven in de sector midden- en kleinbedrijf (MKB). In dat segment wordt veel illegale software gebruikt. Onno Hektor, directeur kleinzakelijke markt, geeft toe dat een deel van de schuld hiervoor bij de leveranciers ligt, die onduidelijke licentieregels hanteren. Maar na een vriendelijke campagne om bedrijven te wijzen op die regels is volgens hem de tijd rijp voor een hardere actie.
De actie is vorige week begonnen met een intensieve radiocampagne, gericht op zowel werknemer als werkgever, om duidelijk te maken dat illegaal kopiëren diefstal is. Daarnaast zal Microsoft een selectie maken uit mkb-bedrijven die niet geregistreerd staan als klant, in de veronderstelling dat daar wel eens illegale Microsoft-software zou kunnen draaien. De bedrijven moeten binnen dertig dagen aangeven of ze software zonder licentie gebruiken. Als ze dat doen hoeven ze geen schadevergoeding te betalen. Reageren ze niet op de brief, dan worden ze telefonisch benaderd door Microsoft.
Werkgelegenheid
Fenit heeft bij de lancering van de campagne zijn steun betuigd aan het Microsoft-initiatief. Volgens Sylvia Roelofs, directeur van Fenit, is softwarepiraterij niet alleen een probleem van gevestigde partijen als Microsoft. Ook veel andere softwarebedrijven doen risicovolle investeringen in nieuwe programma’s, waarvan het terugverdienen in gevaar wordt gebracht door het illegaal kopiëren van de software.
Roelofs: "Ik merk dat het speelt bij onze achterban. De vergelijking die Microsoft in de campagne maakt met diefstal en jatwerk is terecht. Het illegaal kopiëren van software is een ernstig strafbaar feit." Volgens Fenit is piraterij niet alleen een probleem van de branche, maar ook van de maatschappij als geheel, en de overheid. Gederfde inkomsten kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de werkgelegenheid.
Zo zorgt de vervaardiging van standaard softwarepakketten in Nederland voor werkgelegenheid voor 13.000 mensen. Software als bedrijfstak levert een bijdrage aan het bruto nationaal product van 6,8 miljard gulden, en verrijkt de schatkist door belastingheffingen als btw met 2,6 miljard gulden. Roelofs: "Het gaat dus niet alleen om diefstal van ondernemingen maar ook om diefstal van de samenleving. De moraliteit in Nederland ligt op een veel te laag niveau."
Broddelwerk
Maar er zit er een addertje onder het gras. Want hoewel het illegaal kopiëren van software ondubbelzinnig verboden is, zijn nog lang niet alle eigendoms- en gebruikskwesties rond software in wetten vastgelegd. De richtlijn die de Europese Unie in 1992 heeft opgesteld voor het beschermen van auteursrecht op software, zou in 1997 opnieuw geëvalueerd worden. Uiteindelijk kwam die evaluatie pas dit jaar.
Roelofs: "Alleen al het feit van deze vertraging maakt duidelijk dat de Europese Commissie het probleem van de softwarepiraterij niet echt serieus neemt. Inhoudelijk hebben wij het evaluatierapport als onvervalst broddelwerk gekwalificeerd." Fenit verwacht dat het Nederlandse ministerie van justitiesneller komt met aanpassing van de wetgeving.
Nederland grootste piraat
Nederland komt volgens Microsoft slecht uit de bus als het gaat om illegaal softwaregebruik. De ontwikkelaar citeert een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers, waaruit blijkt dat Nederland wereldwijd in de top10 staat van landen met de grootste gederfde omzet. Softwarepolitie BSA heeft berekend dat het gemiddelde illegaal zakelijke gebruik van software ligt op een percentage van 44 procent. Het midden- en kleinbedrijf steekt daar met een percentage van 70 procent illegaal gebruik ongunstig bij af.