Umts heeft voor telecombedrijf Ericsson de allerhoogste prioriteit. De combinatie van mobiele telefonie en Internet wordt zo belangrijk, dat de Zweden de ontwikkelafdeling in Enschede ervoor in omvang verdubbelen en het onderzoek naar draadloze huistelefonie (Dect) stopzetten. Concurrent Siemens zet op beide markten in: niet alleen in Umts maar ook in Dect zit volgens de Duitsers nog groei.
De ontwikkeling van de markt op het gebied van Umts (Universal Mobile Telephone System) kunnen geen van de twee concurrenten voorspellen. Ericsson meent in tegenstelling tot rivaal Siemens dat Umts ten koste gaat van andere mobiele technieken en besloot vorige week het ontwikkelen voor Dect (Digital Enhanced Cordless Telephony) af te stoten. Siemens zet de ontwikkeling van de bestaande technieken voort.
Ericsson maakte vorige week bekend dat bij de vestiging in Enschede de 130 medewerkers van de Dect-afdeling zoveel mogelijk worden ingezet bij het ontwikkelen van Umts, waarvoor het in Enschede al bijna 180 man personeel in dienst heeft. Volgens Gé Klein Wolterink, directeur van Business Mobile Networks krijgt Umts de allerhoogste prioriteit.
Koerswijziging
Het bedrijf verwacht dat Umts de komende tien jaar een flinke hoeveelheid werk oplevert. Klein-Wolterink kan geen uitspraken doen over de Umts-visie van Ericsson. Wel noemt hij de koerswijziging voor de Nederlanders zeer interessant. "Wij worden hiermee strategisch veel belangrijker. We zijn de enige club in Nederland die op deze manier bezig is met Umts."
Concurrent Siemens is verbaasd over de beslissing van Ericsson te stoppen met Dect. "Dat doen wij nog lang niet", aldus Siemens-woordvoerder Andre van Schoonderwoerd. "We komen zelfs met nieuwe toepassingen, zoals draadloze Isdn."
Volgens Siemens is Nederland goed voor 1,5 miljoen stuks Dect-telefoontoestellen per jaar. "Het verbaast me ieder jaar opnieuw dat we zoveel verkopen", vertelt Kees Smaling, directeur van de divisie Informatie en Communicatie Mobile. De verkoop is te danken aan bedrijven die steeds meer met Dect werken, maar ook aan consumenten, die een tweede, een derde en een vierde toestel nemen.
Het bedrijf maakte gisteren bekend te verwachten dat het 1,3 miljard gulden zal omzetten in de mobiele sector (telefonie, netwerken en mobiele telecomdiensten). De groei van de verkoop in deze sector nam dit boekjaar 90 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. Siemens zette zichzelf gisteren op de tweede plaats in Nederland op de markt van mobiele telefoons, naast Nokia. Met Umts wil het wereldwijd de op twee na grootste leverancier worden.
Vakbond
Ericsson mag dan de troepen gereedmaken voor de Umts-slag, het sluiten van de Dect-afdeling zette kwaad bloed bij vakbond De Unie. Enkele dagen nadat het personeel in Enschede is ingelicht, fulmineert onderhandelaar Sjerp Holterman: "Ik ben kwaad. Ik geloof er niets van dat er geen ontslagen vallen. Ik heb de ondernemingsraad direct aangeraden een onderzoek in te stellen, om te zien of de beslissing vanuit Zweden wel verstandig is."
Hij betitelt de beslissing van Ericsson de afdeling te sluiten als "zwalkend beleid". Mochten er onder de 130 medewerkers ontslagen vallen, dan wil hij dat de vertrekkende werknemers dezelfde voorwaarden geboden wordt als bij de enkele jaren terug dreigende verplaatsing van het kantoor in Amsterdam naar Enschede.
Irritatie
Bij Ericsson in Rijen en Enschede stijgt op hun beurt de irritatie over de onderhandelaar van De Unie. "Het is juist goed nieuws", reageert woordvoerster Monique Mols. Ze geeft toe dat het besluit om te sluiten voor iedereen als een verrassing kwam. Deze dagen krijgen de Dect-medewerkers in individuele gesprekken te horen wat het bedrijf van plan is. "Bij zo’n veranderingsproces zullen we altijd wel afscheid moeten nemen van een paar medewerkers."