Normaal gesproken is geen enkele telecomaanbieder blij wanneer hij wordt gedwongen de concurrentie goedkoper op zijn netwerk toe te laten.
Deutsche Telekom was echter niet geheel ontevreden toen de Duitse toezichthouder Regtp maandag oordeelde dat het half geprivatiseerde staatsbedrijf de concurrentie 13 procent minder in rekening mag brengen. Volgens analisten vergroot de stap de kansen voor de Duitse telecomgigant om het Amerikaanse Voicestream te mogen overnemen.
Deutsche Telekom wil graag in de VS vaste voet aan de grond krijgen en wil daarom Voicestream overnemen, een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie in de VS voor 38 miljard dollar (95 miljard gulden) in cash en aandelen. Hoewel het Amerikaanse ministerie van justitie al heeft laten weten daar geen bezwaar tegen te hebben, is er nog altijd geen groen licht van de Federal Communications Commission en het Committee on Foreign Investment in the United States, een elf man sterk orgaan dat bekijkt of buitenlandse overnames de nationale veiligheid bedreigen.
Een groep senatoren onder leiding van de conservatieve Republikein Ernest Hollings is fel gekant tegen de overname en voert daarvoor twee argumenten aan. Het eerste is dat de Duitse overheid nog altijd 58 percent van Deutsche Telekom bezit en dat overnames in de VS door buitenlandse overheidsbedrijven een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid.
Dat Duitsland al tientallen jaren een uiterst betrouwbare bondgenoot is in de NAVO, doet voor Hollings en de zijnen niet ter zake. Bovendien zou de overname betekenen dat het aandeel van de Duitse overheid in Deutsche Telekom terugloopt tot een minderheids aandeel van 46 procent. Mag het Duitse concern ook nog Powertel overnemen, een bedrijf dat onlangs is overgenomen door VoiceStream, dan zakt dat aandeel zelfs tot 44 procent.
Daarnaast wijzen Hollings en de zijnen op het ‘monopolistische’ gedrag van Telekom in eigen land, waar het met hoge tarieven voor toegang tot het netwerk het de concurrentie moeilijk maakt. Datzelfde verwijt maken de Amerikanen het Japanse NTT al jaren.
Het besluit van de Duitse toezichthouder dat Deutsche Telekom de tarieven voor de concurrentie in Duitsland moet verlagen, is volgens analisten een verzwakking van dat tweede argument. Zekerheid is er nog niet, maar een analist toonde zich gisteren optimistisch. "Zeker met deze verlaging begint het er steeds meer naar uit te zien dat de overname wordt goedgekeurd", zei hij.