Nu Liberate in het Oostenrijkse Wenen een order weggekaapt heeft voor de neus van Microsoft lijken de kansen voor het besturingssysteem Microsoft TV te keren.
Big Green heeft er alles aan gedaan om Microsoft TV tot een succes te maken. Dit besturingssysteem moet digitale televisie via de kabel mogelijk maken. Microsoft komt te draaien op Internet opzetkastjes, een soort decoders, waardoor kabelgebruikers naast het kijken van televisie ook op Internet kunnen. Het bedrijf sloot hiervoor een overeenkomst met Philips. Verder wist het concern grote orders van kabelbedrijven als UPC en AT&T voor zijn software los te peuteren. Het belang dat Microsoft in kabelbedrijven als UPC, Telewest en NTL heeft genomen heeft daar zeker aan bijgedragen. Zo heeft het bedrijf een aandeel van 8 procent in UPC.
Dat dat niet genoeg is blijkt uit het feit dat de Oostenrijkse order aan Microsoft voorbij gaat. De 480.000 abonnees van UPC in Oostenrijk krijgen, als zij kiezen voor digitale televisie, op hun opzetkastje software van Liberate, dat dezelfde functionaliteit biedt als Microsoft TV.
Liberate is vorig jaar voortgekomen uit NCI (Network Computer Incorporated) een Oracle-dochter. Naast veel Amerikaanse kabelbedrijven hebben Sun, Lucent, opzetkast-fabrikant General Instrument en Wind River Systems geïnvesteerd in het bedrijf. De order voor UPC is een flinke opsteker voor Liberate die ook overeenkomsten heeft met het Spaanse kabelbedrijf Ono. in Engeland zijn er overeenkomsten met NTL en Telewest.
Het bedrijf heeft inmiddels ook weer een voet tussen de deur bij UPC in Amsterdam. UPC wil dit najaar met de opzetkastjes de Nederlandse markt opgaan, maar ziet zich gedwongen om een gestript model in de etalage te zetten. Het door Philips geproduceerde opzetkastje kan voorlopig alleen toegang tot Internet bieden, naast email- en chatfuncties. Uitbreidingen op de functionaliteit zijn via het kabelnetwerk op te halen. Een tweede uitstel van Microsoft TV zegt het bedrijf niet meer te willen dulden. Hetzelfde ultimatum heeft het bedrijf ook van het Amerikaanse AT&T te horen gekregen toen het daar zijn vertraging meldde.