Een pilot van het Limburgse technologiebedrijf Veridex biedt inwoners van Roermond lokale Internet-content via een Personal Digital Assistant (PDA).
Yzz, zoals het 300 duizend gulden kostende project heet, is door Veridex opgezet met de bedoeling zinnige, locale informatie van het Internet mobiel aan te bieden. Hiervoor heeft het bedrijf honderd inwoners van Roermond, geselecteerd als doorsnede van de bevolking, uitgerust met een HP Jornada 430 PDA.
Daarnaast ontwikkelde Veridex een portaal (http://wwww.yzz.nl) waarop het totale Internet-aanbod is gefilterd tot allerhande plaatselijke informatie, zoals lokaal nieuws, het actuele weerbericht, telefoonnummers en een stadsgids. Verder is het mogelijk een speciaal ontwikkelde Yzz-game te spelen en een boek te lezen.
Ook aan de bediening is gedacht. "Iedereen moet er goed mee overweg kunnen", zegt Theo Ruiten, directeur van Veridex. "Daarom hebben we een speciale interface geschreven om het de gebruiker heel makkelijk te maken om informatie in te winnen. Hij of zij hoeft niets anders te doen dan de benodigde dienst aan te stippen met de lichtpen."
Vanzelfsprekend is de PDA, die gebruik maakt van Microsoft software, ook aan een telefoon te koppelen waardoor functies als bellen, chatten, emailen, het downloaden van gegevens, het surfen op Internet en het uitvoeren van allerhande transacties mogelijk zijn.
Veridex heeft echter een stap verder gezet met de ontwikkeling van een Dual Band GSM module die achterop de zakcomputer te bevestigen is. Hierdoor is stem- en datacommunicatie, waaronder het door huidige mobiele telefoons niet ondersteunde formaat display en overdracht van beeld, overal en op elk moment mogelijk. Ook WAP kan zich qua capaciteiten niet meten met de PDA.
Veridex kijkt inmiddels al weer verder. "Hoewel de service met een normale GSM redelijk soepel draait, zijn we momenteel bezig met Gprs (General packet radio services) om alles een stuk sneller te laten verlopen", aldus Ruiten. "We beginnen volgende maand met de tests."
Eric Halmans, één van de honderd proefpersonen, is in ieder geval razend enthousiast over de mogelijkheden van het apparaat. "Je hebt alle informatie die je nodig hebt bij de hand", zegt hij. "Het mooie is dat ik in de toekomst zie gebeuren dat deze dienst ook in andere steden van de grond komt, zodat ik bijvoorbeeld beschik over alle gegevens van Eindhoven als ik daar naar toe ga."
Dat is volgens directeur Ruiten ook het uiteindelijke doel van Veridex. "Het is onvoorstelbaar hoeveel reacties we hebben gekregen van bedrijven die de mogelijkheden van onze diensten inzien. We zijn dan ook met een aantal partijen in onderhandeling om te kijken of we dit project landelijk dekkend kunnen maken", aldus Ruiten, die meent dat het nog te prematuur is om nadere details te geven over tijdstippen en mogelijke partners.
Het potentieel voor een bloeiende e-commercie is volgens marketing manager Maarten Bonnemaijers zeker aanwezig, al zijn de haken en ogen nog groot. "Hoewel er een aantal ondernemingen aan het project meedoen waar je ook daadwerkelijk producten kunt bestellen, is gebleken dat de wederzijdse communicatie moeilijk ligt. Je let als bedrijf bijvoorbeeld niet continu op je email om te kijken of er een bestelling is geplaatst". Ruiten vult hem aan: "Het beeld is er wel, maar de realiteit ligt moeilijker. Voor de middenstand moet het een stuk goedkoper en makkelijker zijn om in dit soort projecten te participeren. Als je alleen al kijkt naar de apparatuur en logistiek. Maar voor zover de mogelijkheden er zijn, spelen we er zeker op in."