Belangenbehartiging van de ICT-branche in de Europese politiek dreigt te versnipperen. Doelstellingen van een nieuw Brits initiatief voor het oprichten van een lobby-bureau voor kleine PC-bedrijven in Europa, the European Federation of the IT-industry (Efiti), overlappen met die van de European Information Technology Services Association (Eisa), waarin ICT-organisaties in de Europese lidstaten samenwerken.
Efiti wil in Europa de belangen behartigen van alle bedrijven in de PC-industrie. Initiatiefnemer Keith Warburton stelt dat de bestaande initiatieven voornamelijk genomen worden door de groten uit de industrie. "Het meeste lobby-gewicht komt van de IT-bedrijven ontsproten aan de zware industrie; producenten van kamergrote computers. Zij zullen ons steunen omdat de kleinere bedrijven zorgen voor veel groei in de sector."
Vergelijkbaar hiermee zijn de doelstelling van de bestaande Europese belangenbehartiger, Eisa. De non-profit organisatie, opgericht in 1994, wil waar nodig de belangen van Europese IT-dienstenleveranciers verdedigen. Warburton denkt niet dat hij hiermee het wiel opnieuw uitvindt. Het ontbreekt in Brussel aan een vertegenwoordiging voor de kleinere PC-bedrijven, stelt de Brit. "Deze tienduizenden bedrijfjes, die oplossingen leveren aan alle kleine en middelgrote bedrijven, worden niet herkend in Brussel." Dat de overlappende doelstellingen voor verwarring zal zorgen, vreest hij niet. "Als het nuttig is, dan sluiten organisaties en bedrijven zich bij elkaar aan." De oprichtingsvergadering van Efiti vindt op 29 september plaats in Basel, tijdens de IT-beurs Orbitcomdex.
Kantoor
Het Britse initiatief is Fenit-woordvoerder Machiel de Rooij niet opgevallen. De Nederlandse organisatie, aangesloten bij Eisa, ziet dat deze vergelijkbare doelstellingen heeft als nieuwkomer Efiti. Eisa behartigt volgens De Rooij ook de belangen van kleinere bedrijven. "Mogelijk zorgt dit voor verwarring op Europees niveau. En dat zou jammer zijn."
Tijdens een bijeenkomst van Eisa in Biarritz in december 1999, constateerden de aanwezige dertien Eisa-leden dat het ontbreken van een kantoor in Brussel een zwak punt is. Plannen om dit te verbeteren zijn er niet, vertelt De Rooij. "We gebruiken de contacten van onze grote leden. Of we huren lobbyisten in." Efiti wil snel voorzien in een Brussels steunpunt, verzekert Warburton. "Geen twijfel over mogelijk; de permanente vertegenwoordiger in Brussel komt."