Nog geen halfjaar na de fatale beursgang is World Online bijna verleden tijd. Tiscali neemt de Internet-aanbieder over voor 5,9 miljard euro.
De aandeelhouders schieten er flink bij in: ze krijgen 20 euro voor de stukken waar ze bij de beursgang in maart nog 43 euro voor moesten neertellen. Niet contant, maar in aandelen Tiscali. En als de koers van Tiscali, gisteren 45,95 euro, onder de 40,90 euro duikt, gaat ook het bod op de WoL-stukken omlaag.
Maar, zo redeneert de net aangetrokken topman James Kinsella van WoL, de overname betekent niet het einde: "Beleggers hebben geïnvesteerd in een visie: die van een consolidatie van de Internetbedrijven. En dat krijgen ze nu. Deze overname betekent geen einde, maar een begin". Volgens hem is het bod van 20 euro ook heel behoorlijk. De koers is immers onder de 10 euro geweest. Wie toen aandelen WoL kocht, maakt nu een leuke winst.
Beide partners maken momenteel verlies, maar door samen te werken denken ze ruim 1,3 miljard gulden per jaar op de kosten te kunnen besparen en al over een jaar winst te maken. World Online speelt uiteraard de tweede viool in de nieuwe combinatie. Afhankelijk van de precieze omruilverhouding krijgen de Tiscali-aandeelhouders zo’n 55 procent van de nieuwe onderneming in handen.
Van de negen bestuurders zijn vijf van de Tiscali-bloedgroep. En dat, terwijl World Online meer abonnees heeft en meer geld in kas heeft. Het bedrijf gaat Tiscali heten. Ook de merknaam World Online verdwijnt. Het duurt nog even voor dat zover is.
De Italianen willen van Tiscali de grootste Internet-aanbieder van Europa maken. Met de inlijving van WoL zijn ze nummer twee. In zes landen zijn ze marktleider, maar in de belangrijke landen Frankrijk, Duitsland en Engeland is het zover nog niet.
Tiscali-topman Soru sluit nieuwe aankopen uit. Hij wijst op de uitstekende kaspositie: dankzij World Online heeft hij een kapitaal van 1,6 miljard euro. Dat geld is nog over van de beursgang in maart. Grootaandeelhouder van WOL, de Zwitserse familie Sandoz, heeft ingestemd met het bod. Maar als iemand de komende weken een bod uitbrengt dat 20 procent hoger is, kan de familie er onderuit. Een andere grootaandeelhouder, Reggenborch Beheer, heeft zich volgens Kinsella, die de dagelijks leiding krijgt in het nieuwe bedrijf, wel mondeling maar nog niet schriftelijk gebonden.
Advocaat Van der Goen van een van de groepen aandeelhouders die een vergoeding willen voor de schade die zij opliepen bij de beursgang in maart, raadt zijn klanten aan de 20 euro per aandeel te accepteren. Daarna gaat hij door de resterende 23 euro te claimen.
De Vereniging van Effectenbezitters VEB gaat ook door met claimen van schade voor ruim 15.000 beleggers. Overigens staat de VEB in beginsel positief tegenover de overname van WoL, omdat de naam te zeer besmet is om zelfstandig te kunnen blijven.