Getronics en Hagemeyer hebben aangekondigd hun dochters Datelcom en Codis samen te voegen in één nieuwe onderneming. Hiermee nemen beide holdings afscheid van hardwaredistributie, een activiteit die zich in toenemende mate kenmerkt door slinkende marges. Distributeur Copaco kondigt vanwege vergelijkbare problemen een reorganisatie aan.
Codis, dochter van Hagemeyer en onderdeel van de Computerij groep, gaat samen met Datelcom, dochter van Getronics, één bedrijf vormen. Deze consolidatie is het gevolg van al langer bestaande plannen om de weinig rendabele distributie-activiteiten los te maken van het moederbedrijf. Voor beide holdings zorgde de hardware-distributie voor een domper op het bedrijfsresultaat. Getronics en Hagemeyer zijn nog in gesprek over de invulling van de plannen, en verwachten ‘binnen enkele maanden’ een definitieve overeenkomst te hebben.
Niet-kernactiviteiten
Datelcom stond bij Getronics al langer op de nominatie om te worden afgestoten. In het jaarverslag over 1999 meldde Getronics dat distributie niet tot de kernactiviteiten behoort, en net als andere niet-kernactiviteiten bij het moederbedrijf zal verdwijnen. Voor het afstoten van deze activiteiten deconsolideerde Getronics in totaal 600 miljoen euro op de balans. Hagemeyer kondigde vorige week, bij het presenteren van de halfjaarcijfers aan, dat de volledige Computerij groep in de rode cijfers terecht was gekomen. Hierdoor was Hagemeyer gedwongen een voorziening te treffen van 25 miljoen euro voor het reorganiseren van de Computerij groep. Hardwaredistributeur Codis maakt deel uit van deze Hagemeyer-dochter.
Overigens meldde Hagemeyer met name tegenvallende resultaten bij de afdeling services, dat met een omzet van 80 miljoen euro voor een niet nader genoemd bedrag verliesgevend zou zijn. Volgens bestuursvoorzitter Rob de Haar is Computerij getroffen door een post-millennium depressie. De services tak staat nu bij Hagemeyer in de etalage. De verkoop van Codis lijkt de eerste stap naar volledig afstoten.
Gemeengoed
De problemen van hardwaredistributeurs gaan verder terug dan de millenniumproblematiek. Al enkele jaren nemen de marges op de verkoop van hardware af. Hardware wordt in toenemende mate gemeengoed, zoals de recente verkoop van PC’s en laptops in Albert Heijn aangeeft. En onder invloed van directe computerverkoper Dell proberen steeds meer fabrikanten schakels in de distributieketen over te slaan.
Net als Datelcom en Codis heeft ook de Copaco holding last van deze problemen. Het beursgenoteerde Copaco is het moederbedrijf van de distributeurs Quadram, Lifeware, A-Line, Amtron en Sydicom. Over het eerste halfjaar van dit jaar heeft Copaco een verlies geleden van 7,7 miljoen euro, bij een omzet van 214,3 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog een winst van 3,8 miljoen euro bij een omzet van 227,8 miljoen euro. Copaco heeft daarom een reorganisatie aangekondigd.