De vakbonden FNV, CNV, GMV en De Unie bereiden zich voor op verdere reorganisaties bij Baan. "Over een half jaar, of uiterlijk anderhalf jaar, wordt er opnieuw gesneden." De bonden beluisteren in het-buiten-Baan-plaatsen van crm de opmaat voor een sterfhuisconstructie voor deze divisie, zo zegt FNV-onderhandelaar Jan-Paul Veenhuizen.
"Dit is niet de laatste reorganisatie die het bedrijf tegemoet gaat. Baan verandert heel snel. Het verdwijnt in de vergetelheid." Zowel FNV-onderhandelaar Veenhuizen als zijn CNV-collega Wim Burggraaf zijn het hierover eens. Burggraaf verwacht dat Invensys de rode cijfers niet lang zal tolereren. "Het wordt dan opnieuw snijden en dan blijft het niet bij 55 medewerkers.
Addie Lassche, secretaris van de centrale ondernemingsraad (cor) van Baan, wil de vrees voor de sterfhuisconstructie ontzenuwen. De ondernemingsraad heeft volgens hem het businessplan voor crm bestudeerd. Ook is de directie gevraagd naar de achterliggend motieven crm af te stoten. "Er komt juist méér aandacht voor, zodat het zich beter kan profileren. Crm is niet het zwakste kind dat aan de kant wordt gezet."
Sociaal plan
De bonden distantieerden zich vorige week van het reorganisatieplan waarmee Baan naar zowel de cor als de bonden kwam. Zouden ze akkoord gaan met het sociaal plan dat Baan voorstelt, zijn zij met handen en voeten gebonden bij de volgende ontslagrondes. Daarnaast zijn het uiteindelijk de bij de bond aangesloten medewerkers die akkoord moeten gaan met het plan, niet de bonden. Akkoord gaan met het plan is dan in tegenspraak met het raadplegen van de vakbondsleden.
Baan sprak vrijdag met de cor af dat het overtollig personeel helpt bij het zoeken naar een andere werkkring en de medewerkers financieel schadeloos stelt.
Gedwongen ontslagen
Per 31 juli 2000 had Baan 3800 medewerkers. Eind van dit jaar moeten dat er 3100 zijn, zo hoorden de bonden en cor vorige week. In Europa moeten 250 medewerkers het veld ruimen, waarvan in Nederland 55. De bonden en de centrale ondernemingsraad kregen eind vorige week te horen dat Baan het aantal personeelsleden wil verminderen zonder gedwongen ontslagen. Burggraaf: "Dat heet dan vrijwillig ontslag. Ze komen bij je langs, met hun lijst. ‘Beste Jan, als we je nou een vergoeding geven. Wil je dan weg?’ Maar hoe vrijwillig is dat?"
De handelswijze van Baan verbaast de bonden overigens niet. "Dit is typisch Baan", herkennen beide bonden. "Het bedrijf blijft in het eigen kringetje ronddraaien in plaats van te kijken hoe het in de rest van wereld aan toegaat."
Bij Baan loopt het personeel op dit moment snel weg, zo vermoedt Burggraaf. "In een eerste plan zouden er in Nederland honderd banen verdwijnen. Nu zijn er dat nog maar 55."
Lassche relativeert dit verloop: Vrijdag is volgens hem een vertrekregeling getroffen voor 43 medewerkers. Hij vindt dit een redelijk aantal; het ligt ook aanzienlijk lager dan de honderd of tweehonderd ontslagen die in de wandelgangen van Baan te horen vielen. "Het verloop is hoger dan normaal. Maar hierin zitten ook de vijftig medewerkers van het afgestoten Coda."
Onderzoek en ontwikkeling
Volgens de bonden gaat Baan onder meer het aantal consulenten inkrimpen. Het aantal bij klanten gedeclareerde uren is volgens het bedrijf laag. Dat kan voor een deel worden opgelost door het aantal adviseurs te verminderen, waarmee het saldo uren per overgebleven consulent stijgt. Ook financiële en juridische medewerkers zullen worden gevraagd te vertrekken. De over twintig gebouwen versnipperde afdeling Onderzoek en Ontwikkeling wordt gecentraliseerd op drie plaatsen.
De twee onderhandelaars zijn somber over de slagingskans van de reorganisatie. "Met deze plannen kwamen ze een jaar geleden ook al. Het enige verschil is dat Invensys de reorganisatie kan financieren."