De weerstand van halfgeleiderfabrikanten tegen de geheugenchips van Rambus is uitgemond in antitrustzaken tegen dat bedrijf.
Micron Technology klaagde vorige week de chipontwerper aan wegens het schenden van Amerikaanse monopolie-wetgeving. Inmiddels heeft halfgeleiderproducent Hyundai dit voorbeeld gevolgd.
Opvallend genoeg is het Micron die het spits afbijt en zijn het niet de vijf grootste geheugenchipfabrikanten (Samsung, Hyundai, Infineon, NEC Hitachi Memory en Toshiba). Deze ondernemingen bezinnen zich sinds medio juli op tegenmaatregelen in de vorm van een antitrust-aanklacht tegen de juridische kruistocht van Rambus.
Deze chipontwerper heeft namelijk patenten op zowel de eigen technologie voor geheugenchips als op cruciale elementen van sdram-technologie, de huidige standaard voor computers. Rambus is er veel aan gelegen die gepatenteerde kennis te beschermen om zo inkomsten te verkrijgen van geheugenchipfabrikanten.
Micron en Hyundai bevestigen dat hun aanklachten een preventieve aanval zijn. "Wij menen dat het aanspannen van deze rechtszaak de beste actie is, omdat we verwachten dat Rambus ons zal aanklagen", zegt vice-president Farhad Tabrizi van het Koreaanse Hyundai.
Het nu op zijn beurt aangeklaagde Rambus ontkent de beschuldigingen van beide chipproducenten en verzekert dat het zich met alle macht zal verdedigen. "Wij hebben gesprekken met Micron en Hyundai opgezet over het gebruik onder licentie van ons intellectuele eigendom voor sdram-chips en het afgeleide ddr sdram (double data rate). Ze hebben die onderhandelingen echter abrupt afgebroken om ons aan te klagen", reageert Rambus gepikeerd.
Ironisch genoeg schetst deze uitspraak ook de strategie die de chipontwerper zelf hanteert. Rambus heeft al chipproducenten Hitachi en Toshiba voor de rechter gesleept vanwege hun productie van zowel sdram, de ddr-variant en bijbehorende chipsets. Deze twee Japanse bedrijven hebben die zaak geschikt en betalen voortaan, net zoals Oki, royaltyvergoedingen aan de Amerikaanse firma.