De 5 vergunningen voor Umts-frequenties die de overheid via veiling heeft verstrekt, moeten volgens Versatel worden ingenomen. Het kabinet voelt daar niks voor.
Het verloop van de veiling van Umts-vergunningen (derde-generatie netwerken voor mobiele telecommunicatie) heeft de – parlementaire – tongen losgemaakt.
Op 21 juli 2000 ontving Versatel een brief van Telfort die zij als bedreigend ervoer. De strekking was dat Versatel alleen maar zou bieden om de prijs op te drijven en daardoor concurrenten voor zware kosten te plaatsen. Versatel diende een bezwaar in bij de overheid en verzocht uitsluiting van Telfort. Staatssecretaris J.M. de Vries achtte de klachten ongegrond, waarna Versatel zich van de veiling terugtrok en het bieden vervolgens ophield, omdat er toen evenveel bieders als licenties (5) waren. De veiling bracht het rijk bijna 6 miljard gulden op – een schijntje in vergelijking tot de opbrengst van de Umts-veilingen in het VK (85 miljard) en Duitsland (110 miljard).
In antwoord op Kamervragen stelt de staatssecretaris dat het nog te vroeg is een definitief oordeel over de opbrengst te vellen. Hij wil wachten tot alle veilingen in Europa zijn afgerond. De bewindsman antwoordt de kamerleden verder dat hij juist heeft gehandeld tijdens de veiling, en hij houdt voet bij stuk dat Telfort in het licht van de veilingspelregels geen onoorbaar gedrag is te verwijten. Versatel heeft eveneens een aantal klachten tegen de overheid en Telfort bij de rechtbank van Rotterdam ingediend. De rechter doet 13 oktober uitspraak.
Marc van der Heijden, het Versatel-bestuurslid dat verantwoordelijk is voor Umts, noemt het opvallend dat de minister toegeeft in nieuwe spelregels voor een soortgelijke veiling een noodrem te willen opnemen. "Hij heeft destijds niet eens gezocht naar een noodrem."
Intrekking van de 5 verleende vergunningen – hetgeen juridisch mogelijk is – betekent dat vervolgens de 5 hoogste bieders een frequentie krijgen toegewezen. Telfort valt dan af, en Versatel neemt die licentie over – althans, zo luidt de uitleg van Van der Heijden.
Tweede-Kamerleden bespreken vandaar de kwestie. Van der Heijden heeft daar niet veel vertrouwen in. "Er zal wel een onderzoekscommissie worden ingesteld."