Het aandeel Lycos Europa is gisteren 20 procent in waarde gedaald nadat het een verlies bekendmaakte van 99,7 miljoen euro over het fiscale jaar 1999/2000.
Het verlies van de joint-venture van de Duitse uitgever Bertelsmann en het Amerikaanse moederbedrijf Lycos is vooral te wijten aan de 112 miljoen euro (246 miljoen gulden) die het bedrijf heeft uitgegeven om zijn Internet-aanbieder annex -portal Comundo te promoten en een plaats te geven naast concurrenten als T-Online, Yahoo en AOL Europa.
De beleggers waren niet blij met het nieuws. Het aandeel verloor in een klap 20 procent van zijn waarde en eindigde op amper 10 euro. In maart kreeg Lycos Europa een beursnotering bij een emissieprijs van 24 euro. Vorige week noteerde het aandeel zelfs nog maar 8,7 euro, maar het ging daarna fors omhoog omdat de beleggers verwachtten dat Lycos in elk geval een consolidatie van zijn positie op de Europese isp-markt (Internet service provider) bekend zou maken.
ABN Amro geeft desondanks een koopadvies voor het bedrijf, waarvan het Europese hoofdkwartier in Haarlem is gehuisvest. Analist Bob Kommers redeneert dat portals meer toekomst hebben dan Internet-aanbieders. Die laatste verdienen u nog goed geld aan het verschaffen van Internet-toegang, maar volgens hem kan dat in de huidige markt niet lang meer duren.
Topman Christoph Mohn benadrukte bij de presentatie ook dat het verlies eigenlijk eenmalig is. Het bedrijf heeft de start nu achter de rug en kan dus minder geld gaan uitgeven aan promotie, terwijl de inkomsten volgens hem de stijgende lijn van de afgelopen tijd zullen vasthouden. In het fiscale jaar 2003/2004 speelt Lycos quitte, zo voorspelde hij.
Kommers bevestigde dat gisteren. De omzet en de nettowinst daaruit van het bedrijf is tot nu toe hoger dan de meeste analisten hadden verwacht, zo benadrukte hij. Vorige week maakte ook T-Online, een afsplitsing van Deutsche Telekom en de grootste Internet-aanbieder van Europa, ook een verlies bekend. Het bedrijf voegde daaraan toe over twee of drie jaar wel degelijk winst te zullen maken.