De Philips-top ziet niets in het losweken van zijn succesvolle chipdivisie. Dit zegt cfo Jan Hommen in een gesprek met vnunet.
Hommen is maandagmiddag aanwezig bij de perspresentatie van nieuwe digitale en interactieve producten voor consumentenelektronica.
Voor al deze nieuwe en vernieuwde producten zijn chips nodig die het Eindhovense concern betrekt van zijn eigen divisie halfgeleiders. "Al deze apparatuur wordt gevoed door halfgeleiders van eigen makelij", zei Philips cfo Jan Hommen.
Recent gingen er stemmen op uit vooral de beleggershoek om de divisie Semiconductors apart naar de beurs te brengen. Eerder bewandelde Philips’ Duitse evenknie Siemens deze weg door zijn chipdivisie Infineon, met succes, naar de beurs te brengen. Hommen is sceptisch. "Bij ons ligt dit anders, maar er wordt hierover regelmatig gediscussieerd binnen de Raad van Bestuur", aldus Hommen. "Als je dat doet, krijg je het nooit meer terug."
Opvallend is dat de chipdivisie van Philips slechts 18 procent van de omzet bijdraagt, terwijl zij voor meer dan de helft aan de winst toevoegt. Hommen: "Er is veel kruisbestuiving tussen onze divisies en andere Philips-onderdelen." Woordvoerder Ben Geerts voegt toe dat Philips het geld ook eigenlijk niet nodig heeft, want het concern is schuldenvrij en heeft een riante oorlogskas. Beleggers vinden dat een splitsing van de chipdivisie meer aandeelhouderswaarde creëert.
Philips gaat binnenkort behalven de opzetkasten ook de software hiervoor leveren aan UPC. Hiermee passeert het Microsoft, dat zijn levering voor Webtv-software onlangs uitstelde. UPC start dit najaar een proef met 35.000 opzetkasten bij testgebruikers. Philips heeft verder overeenkomsten gesloten voor levering van opzetkasten met Amerikaanse giganten AT&T en Microsoft en het Franse Canal+.
"De opzetkast zal het centrum van iedere huiskamerinstallatie gaan vormen", aldus Philips-directeur Guy Demuynk van de divisie Mainstream CE (consumenten elektronica). "Alles staat hier in het teken van digitalisering, connectiviteit en interactiviteit. Mainstream CE is zeer gezond met een jaarlijkse omzetstijging van 10 procent", aldus Demuynk. De Philips kasten zullen compatibel zijn met diverse systemen, zoals Microsoft TV, Opentv, Liberate DTV Navigator en E4tv.
De nieuwe Mainstream consumentenelektronica (CE) producten zijn alle gericht op aansturing door spraak en mobiel Internetten. Zo komt Philips met platte tv- en lcd-monitoren, de Super Audio CD en digitale opslagmedia als cd-r/rw (Recordable en Rewritable) en de eerste herschrijfbare dvd (Digital Video Disc)-recorder. Met deze dvd-rw recorder kunnen eigen videofilms door de gebruikerin-house op cd worden gezet en afgespeeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de geavanceerde compressiemethode MPEG-4. Ook kunnen hiermee via MP-3 muziekfragmenten worden opgenomen en op cd gezet. Alles staat in het teken van mobiel Internetten.
Philips komt met drie nieuwe, mobiele Wap (Wireless Application Protocol)-telefoons, die tevens spraakgestuurd zijn. Maar in de wandelgangen gaan er al stemmen op om in plaats van het maar niet van de grond komende Wap de kaarten alvast in te zetten op Gprs (General Packet Radio Service)-technologie.
Libertel stelde vandaag een Gprs-netwerk in gebruik op de campus van de TU Eindhoven. Philips streeft ernaar het wereldwijde marktaandeel in mobiele telefoons eind volgend jaar te hebben verhoogd van 6 tot 10 procent. Eind dit jaar komt Philips in Azië met een speciale webmonitor, waarmee het eenvoudig Internetten zal zijn.
De huidige directeur van Philips Cor Boonstra wordt april volgend jaar opgevolgd door Gerard Kleisterlee. Dan vertrekt ook de aanvankelijke ceo-kandidaat Adri Baan. Kleisterlee zal vooral een strategie op technologisch gebied op poten moeten zetten. Boonstra heeft het noodlijdende concern weer winstgevend gemaakt door veel te saneren en aandeelhouderswaarde te creëren.