Lange tijd was Internet vooral een Noord-Amerikaanse aangelegenheid. Daar komt gestaag verandering in, aldus de United States Internet Council.
, het jaarverslag van de in Washington DC gevestigde United States Internet Council, huisvesten de VS en Canada wel nog steeds het grootste aaneengesloten blok surfers. Aan de hand van eigen onderzoek en een veelheid aan recent gepubliceerde rapporten stelt de Council elk jaar vast hoe de Internet-populatie eruit ziet.
Werd daarbij in het verleden vooral naar Noord-Amerika gekeken, dit jaar heeft de Council zich daadkrachtiger toegelegd op het verkrijgen van een beter wereldwijd beeld. De conclusie: het World Wide Web, dat geruime tijd hooguit in naam World Wide was, wordt steeds minder een door de VS en Canada gedomineerd medium, en steeds meer een waarlijk internationaal communicatienetwerk.
De groei van Internet op zich is al ontzagwekkend te noemen. Voor de groei in Europa en Azië geldt dat superlatief dubbel. Dit jaar zijn er wereldwijd 304 miljoen mensen die Internet op een geregelde basis gebruiken. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 171 miljoen gebruikers van vorig jaar. Voor het eerst sinds de genesis van het Internet is minder dan de helft van die gebruikers van Noordamerikaanse origine: ‘slechts’ 136 miljoen. Europa telt inmiddels 83 miljoen gebruikers, en Azië 69 miljoen. Daarmee hebben die continenten gezamenlijk een meerderheidsaandeel veroverd. Voorts zijn er nog 11 miljoen gebruikers in Latijns-Amerika, en 2,5 miljoen in Afrika.
De voertaal op Internet blijft ondanks die ontwikkelingen overwegend Engels. Om te beginnen is die taal de moedertaal van meer dan de helft van alle Internet-gebruikers. Daarnaast is het voor veel niet engelssprekenden de tweede taal. Relatief veel websites (70 procent) zijn bovendien van Amerikaanse makkelijk. Van alle websites is dientengevolge 78 procent engelstalig. Maar liefst 96 procent van alle e-commercie websites zijn opgesteld in het Engels. Websites in andere talen beginnen echter langzaam maar zeker een opmars te maken, waarmee een waarlijk WWW steeds dichterbij komt.