Hoewel KDE, een ‘open source’ Unix- en Linux-desktop-interface, reageert alsof er niets aan de hand is, lijkt het toch snel veel terrein te verliezen aan Gnome.
Vorige week claimde KDE (K Desktop Environment) nog dat het Gnome-initiatief, onder meer gesteund door Sun en HP, geen enkel effect zou hebben op het succes van de eigen grafische interface. Volgens onderzoek van Inprise/Borland zou bijna de helft van de Unix- en Linux-ontwikkelaars een voorkeur hebben voor KDE. Gnome zou slechts een hype zijn, waar de internationale pers vooral aandacht aan schenkt omdat enkele grote ondernemingen erbij zijn betrokken. "De oprichting van de Gnome Foundation zal voor KDE evenveel consequenties hebben als de geboorte van een baby-ijsbeer in de dierentuin van Quebec", zo slingerde KDE met veel bravoure de wereld in. Dat lijkt toch niet geheel de waarheid, want een toenemend aantal Linux-distributeurs flirt inmiddels openlijk met Gnome.
De oprichting van de Gnome Foundation werd vorige maand bekendgemaakt op de Linuxworld. Doel is een Linux-desktop te ontwikkelen die zich kan meten met die van Windows, en productiviteitssoftware die de concurrentie aankan met Microsofts veelverkochte Office-pakket. Binnen een jaar moet het al zo ver zijn, vinden de Gnome-initiatiefnemers. Bovendien maakte Sun Microsystems bekend dat het de Gnome-desktop zal adopteren voor Unix-systeem Solaris, als een opvolger van de acht jaar oude CDE-desktop.
Even leek het erop dat de oprichting van de Gnome Foundation zou leiden tot een tweespalt in de ‘open source’ Linux-gemeenschap. Waar Sun en HP aankondigden te gaan programmeren voor Gnome, meldden Suse en Corel dat ze zouden doorgaan met het ontwikkelen voor KDE. De twee laatstgenoemde bedrijven willen echter nadrukkelijk niet verwikkeld raken in een tweestrijd tussen KDE en Gnome. Ze stellen dan ook allebei dat ze de verschillende interfaces niet zien als concurrenten van elkaar, en dat ze er geen probleem mee hebben voor beide desktop-omgevingen te programmeren. Het lijkt erop dat ze zich daarbij vooral laten leiden door hetgeen de klanten vragen.
Precies daarom mag KDE zich serieus zorgen gaan maken over de eigen toekomst. Door de steun van Linux-ondernemingen als Red Hat en Linux Systems en van Unix-‘reuzen’ als Compaq, IBM, HP en Sun, lijkt de Gnome Foundation een zeer sterke start te hebben gemaakt. Hoewel KDE stelt geen moment te overwegen om een ‘KDE-Foundation’ in het leven te roepen, mag ze toch snel op zoek naar ondersteuning in de markt. Ze heeft die steun inmiddels gekregen van een groep Linux-loyalisten, maar het is de vraag of dat voldoende is. Ook in de ‘open source’-markt bepalen bij de meeste bedrijven nog altijd de klanten en de aandeelhouders welke koers er wordt gevaren.