Na lang zoeken heeft Philips een koper gevonden voor zijn automatiseringsdochter Origin. Het relatief onbekende Franse IT-bedrijf Atos neemt Origin over, in een constructie die wordt gepresenteerd als een ‘fusie van gelijken’. Philips trekt zich in de loop der tijd steeds verder terug.
Jan Hommen, chief financial officer bij Philips, is blij met het afstoten van Origin. In een toelichting op de transactie herhaalde hij nog eens het standpunt van Philips, dat Origin niet langer een strategisch bedrijfsonderdeel vormde. "Beide bedrijven, Atos en Origin, kunnen nu sneller groeien dan alleen. En zeker sneller dan Origin bij Philips kon doen."
Philips blijft veruit de grootste afnemer. Atos Origin wordt de voorkeursleverancier voor het Nederlandse bedrijf, dat goed zal zijn voor iets minder dan een kwart van de omzet. Bestaande outsourcing-contracten zullen ten minste drie jaar van kracht blijven. De omzet van Atos en Origin opgeteld bedraagt momenteel 2,8 miljard euro, waarvan 26 procent komt uit de Nederlandse markt, en 29 procent uit Frankrijk. In omzet wordt Atos Origin de derde Europese IT-dienstverlener, na Cap Gemini Ernst & Young (7,7 miljard euro) en Getronics (3,7 miljard euro).
Beursnotering
Hoewel Origin groter is dan Atos, en een hogere omzet heeft, maakt Atos meer winst dan de Nederlandse automatiseerder. Bernard Bourigeaud, de huidige ceo van Atos en de toekomstige ceo van het nieuwe bedrijf, verwacht niettemin dat hij in de komende twee jaar in staat is om de marge omhoog te krijgen van 6 naar 10 procent. Daarvoor worden onder meer bedrijfsonderdelen, die een aandeel van 200 miljoen euro hebben in de omzet, verkocht. Welke onderdelen dat zijn, wilde hij niet bekend maken.
De nieuwe onderneming heeft al een beursnotering in Parijs, waar op dit moment Atos geregistreerd staat. Bourigeaud kondigde aan ook een notering aan te gaan vragen op de Amsterdamse effectenbeurs Hiermee krijgt Origin dan toch zijn Nederlandse beursgang, zij het niet zelfstandig. Maar aan die Nederlandse beursgang zitten nog wat haken en ogen. Hommen kon over de termijn slechts zeggen dat het over anderhalf tot twee jaar zou kunnen plaatsvinden. Bourigeaud voegde daar aan toe dat de beurzen van Parijs en Amsterdam gaan fuseren, zodat het toch bij de bestaande notering van Atos zou kunnen blijven.
De bestaande notering in Frankrijk is in ieder geval gunstig voor het personeel van Origin. Bourigeaud kondigde een uitgebreid programma aan om personeel te werven en te behouden. Onderdeel van dat programma is een aandelenregeling. De zorg voor het personeelsbeleid is in de taakverdeling terecht gekomen bij Jans Tielman van Origin, dat altijd veel nadruk heeft gelegd op personeelsbeleid.
De worsteling van Origin
Tot een beursgang is het voor Origin niet gekomen. In 1996, na het samenvoegen van BSO/Origin en Philips Communications & Processing services (Philips C&P) sprak Henk Cohen, de toenmalige ceo al over deze mogelijkheid. Maar de eerste kwartaalcijfers, een nettowinst van nog geen tien miljoen gulden op een geconsolideerde omzet van 2 miljard gulden, kwamen niet overeen met de verwachtingen.
Voor Philips is Origin sindsdien een zorgenkindje gebleven. De winst groeide wel tot 65 miljoen euro in 1999, maar tegenvallende investeringen door het millenniumprobleem zorgden voor een terugval. Bij de goede cijfers die Philips over het eerste halfjaar van 2000 presenteerde viel de terugval van Origin extra op. De omzet was met 10 procent gekrompen, en het resultaat was 3 miljoen euro negatief. Ondertussen had Philips al bekendgemaakt dat het automatisering niet meer tot zijn kerntaken rekende. Hiermee was een beursgang onwaarschijnlijk geworden, en was het vinden van een koper een kwestie van tijd.