Bill Gates weet het sinds het antitrust-proces tegen zijn bedrijf: wis uw oude e-mail! Zijn supporters zijn gewaarschuwd: ook zij moeten hun vuilnisbakken in de gaten houden. Alles wat Larry Ellison in de vuilnis aantreft, kan, zal en moet tegen hen worden gebruikt als dat Oracle zo uitkomt.
Hoewel Microsoft met de rug tegen de muur staat in de antitrust-zaak en Oracle zijn aartsrivaal dreigt te overvleugelen op Wall Street, is Ellison nog niet tevreden. Larry wil niet alleen winnen, hij wil zijn rivalen zien bloeden. Oracle’s mantra is niet voor niets een fameuze uitspraak van de Genghis Khan: "Het is niet genoeg dat wij winnen, anderen moeten verliezen."
Nog even de feiten. Oracle huurt privé-detectives van de firma IGI om de activiteiten van Amerikaanse organisaties die Microsoft steunen in het antitrust proces, te bespioneren. Die lui van IGI weten van wanten. Zij hebben ook al eens namens Bill Clinton de vuile was van Paula Jones – die de president had aangeklaagd vanwege het ongewenst laten zakken van zijn broek – onder de loep genomen. Als ware terriërs bijten zij zich vast in hun doel en snuffelen overal rond. En bingo! In het vuilnis van de Independent Institute, een organisatie die een pro-Microsoft advertentiecampagne heeft georganiseerd, vinden de speurneuzen bewijzen dat Microsoft meer dan 200.000 dollar heeft betaald aan deze ‘onafhankelijke’ organisatie. Oracle ‘lekt’ de onthulling door naar de pers.
Vuil
De detectives van IGI lopen echter lelijk tegen de lamp wanneer ze de schoonmaakploeg van de Association for Competitive Technology in Washington DC 1200 dollar bieden voor de inhoud van de vuilnisbakken. De schoonmakers weigeren hun handen daaraan vuil te maken en briefen het aanbod door aan de leiding van de organisatie. Deze prakijk, Larrygate, komt in het nieuws en Oracle’s activiteiten worden in de pers gekarakteriseerd als vuil, onethisch, amoreel, en anti-democratisch. Larry Ellison krijgt ervan langs. "Als Bill Gates hetzelfde had gedaan, dan zou hij nu worden afgevoerd in handboeien", schrijft de Wall Street Journal in een commentaar. Anderen herinneren er fijntjes aan dat Oracle ooit is ontstaan dankzij een opdracht van de CIA en dat de bedrijfscultuur daar kennelijk nog steeds onder gebukt gaat.
‘Sorry’ bestaat niet in de woordenschat van Ellison. Oracle’s ceo geeft op een persconferentie grif toe dat het doorstruinen van de vuilnisbakken ‘vies’ werk is. Ellison: "Zeker vanuit een oogpunt van persoonlijke hygiëne is het vies. Ik bedoel maar, vuilnis, yuk!" Maar onethisch? Integendeel Oracle heeft volgens Ellison niet minder dan zijn burgerplicht gedaan met het onthullen van de achterbakse praktijken van ‘de veroordeelde monopolist’ Bill Gates. Om duidelijk te maken dat Oracle niets te verbergen heeft, biedt Ellison zelfs aan om zijn eigen vuilnis naar Microsoft op te sturen.
Ontslag
Ray Lane, de president en tweede man van Oracle, zegt niets geweten te hebben van Oracle’s spionageactiviteiten totdat hij erin de krant over las. Mike Wilson, de schrijver van de Ellison biografie: Het Verschil Tussen God en Larry Ellison: God Gelooft Niet Dat Hij Larry Ellison is, meent dat het huren van privé-detectives een typische Ellison streek is geweest. Lane wordt op 30 juni tijdens een vakantie in Oregon nog eens verrast door Ellison. Larry deelt Lane telefonisch mee dat zijn functie bij Oracle voor een groot deel wordt uitgekleed. Ellison heeft besloten zijn greep op de dagelijkse gang van zaken bij Oracle nog verder te versterken. Ray Lane heeft geen tweede hint nodig, en besluit nog dezelfde dag dat zijn carrière bij Oracle voorbij is. Hij neemt ontslag.
De verwikkelingen bij Oracle laten Wall Street niet onberoerd. In de dagen na het vertrek van Lane duikt het aandeel Oracle – dat door de bank genomen aan een spectaculaire opmars bezig is – bijna 10 procent naar beneden. Verschillende analisten geloven dat het evenwicht bij Oracle zoek is nu de bedachtzame en klantvriendelijke Lane niet langer de oorlogszuchtige Ellison met zijn mentaliteit van ‘win tegen iedere prijs’ in bedwang kan houden.
Lane zou er als president in geslaagd zijn de voormalige oorlogsmachine van Oracle om te bouwen tot een meer klantvriendelijke organisatie. Goede relaties met de klanten zijn essentieel in een periode waarin Oracle bezig is zichzelf te transformeren van een bedrijf dat software verkoopt naar een bedrijf dat vooral softwarediensten aanbiedt. Volgens Joshua Greenbaum, een analist van Berkeley’s Enterprise Consulting, werkte de yin-en-yang verhouding van Larry en Ray uistekend. Greenbaum ziet Ellison als de visionair die de brede lijnen uitstippelt aan de top van het bedrijf maar niet noodzakelijkerwijs als de beste man is om de dagelijkse leiding op zich te nemen.
Opmars
Twee maanden geleden leek het er even op dat Oracle Microsoft voorbij zou streven als het grootste softwarebedrijf ter wereld. Er werd zelfs al gemeld dat niet Gates maar Ellison nu de rijkste man van de wereld was. De onweerstaanbare opmars van Oracle wordt veroorzaak door de vroege ommezwaai van Ellison naar het paradigma van het Internetcomputen. Oracle heeft op dit moment ongetwijfeld het meest complete aanbod van producten om bedrijven voor 100 procent binnen te loodsen in het webtijdperk. Zijn de vuilnisbakken-affaire en het vertrek van Lane slechts incidenten in Oracle’s opmars of gaat Ellisons ego nu met het succes aan de haal?
Bescherming
Het begrip security heeft in ieder geval dankzij Ellison een geheel nieuwe betekenis gekregen. Het gaat immers niet langer alleen om het beschermen van software middels firewalls en antivirus-programma’s. Nee, het zijn vooral de vuilnisbakken die, op wat voor manier dan ook, beschermd moeten worden. Ook Larry’s ‘personal security’ is in het nieuws. Hij zorgde voor een spectaculaire entree op een recente persconferentie door zich vooraf te laten gaan door een lijfwacht. De schoudervullingen van deze kleerkast waren ieder groot genoeg om een Oracle-database te verstoppen. Is Larry bang? En zo ja, voor wie dan?
Een ding is zeker: Larrygate werpt een duistere schaduw over de handel en wandel van de software-industrie. Microsoft geeft in het geniep – wat trouwens niet illegaal is – geld aan organisaties. Oracle laat in het geniep – en dat is ook niet tegen de Amerikaanse wet – vuilnisbakken doorzoeken. De enigen die als onkreukbaren uit het schandaal naar voren treden zijn de schoonmakers van de Association for Competitive Technology. Het vermoeden blijft natuurlijk hangen dat die 1200 dollar – een schijntje voor de op één na rijkste man van de wereld – gewoon niet genoeg was.