KPN heeft over het eerste halfjaar onverwacht 19 miljoen euro nettoverlies geboekt. De omzet steeg met 29,5 procent tot 5,2 miljard euro.
De operationele winst Ebitda steeg 17,4 procent tot 1,75 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies is geheel toe te schrijven aan de investering in het Duitse E-plus van 564 miljoen euro. Met E-Plus heeft KPN een snel groeiende Duitse klantenbasis verworven van 5,2 miljoen abonnees. KPN-ceo Paul Smits: "Wereldwijd hebben we nu zo’n 20 miljoen klanten en er komen maandelijks een half miljoen bij." De acquisitiekosten zijn echter hoog: 100 tot 250 euro per klant.
In Duitsland gaat KPN ook starten met Internet-aanbieder Planet Internet om zo ook nieuwe DSL-breedbanddiensten aan de man te brengen. Hiermee kan de gebruiker zowel Internetten, faxen als telefoneren via dezelfde telefoonlijn. Dat KPN last heeft van de nieuwe economie, blijkt overduidelijk. Analist Philip Scholte van Van der Hoop Effectenbank: "E-Plus zorgt voor een grote omzetgroei van de divisie Mobile, maar een sterke toename van goodwill-afschrijving en rentelasten door deze overname zorgen ervoor dat het nettoresultaat van KPN volledig is verdampt." Scholte handhaaft echter zijn koopadvies: "Door de onverwacht hoge kosten van de Duitse Umts-licenties en het terugtrekken van Hutchison werd KPN extra geraakt, maar wij denken dat de koers van KPN zijn dieptepunt heeft gehad."
Als reden hiervoor noemt Scholte het eclatante succes van het mobiel Internetten, dat partner NTT Docomo heeft behaald met i-Mode in Japan. "KPN kan de Japanse ervaring exploiteren bij het bouwen van een derde generatie-netwerk. Samen met het exclusieve gebruik van i-Mode in West-Europa zal KPN hiermee een concurrentievoorsprong kunnen opbouwen." Verder vond Scholte het positief, dat KPN niet zal meedoen aan de komende Umts-veiling in Italië. In Frankrijk kan het eventueel een licentie bemachtigen tegen een door de overheid vastgestelde prijs van 4,95 miljard euro. "Meer tegenvallers zijn op dat gebied dus niet meer te verwachten", aldus Scholte. Ook roemde hij de deelnemingen van NTT Docomo en Bellsouth in KPN. Scholte: "Het bedrijf is als relatief kleine speler met een marktkapitalisatie van ruim 30 miljard euro nog altijd een overnamekandidaat." Hij noemde het bod van Deutsche Telekom op het Amerikaanse Voicestream van 50 miljard dollar als voorbeeld.
De Europese afwaardering van de mobiele telefonie is de belangrijkste oorzaak voor de koersdaling van KPN, volgens analist Scholte. "Er moeten nog vele miljarden euro’s aan vers kapitaal worden binnengehaald ter financiering van de dure Umts-licenties en dat is leuk voor de banken." KPN heeft een emissie aangekondigd voor dit najaar en zal vermoedelijk met een omvangrijke obligatielening komen.
KPN-ceo Paul Smits kondigde een grootscheepse saneringsoperatie aan om de kosten te drukken. Eerder dit jaar werd het interne reorganisatieproject ‘Nieuw KPN’ afgerond. Er zal vooral worden gesneden in distributiekosten en ondersteunende diensten op het Haagse hoofdkantoor. Verder bespaart het concern één miljard gulden in de oorlogskas door voortaan alleen nog stockdividend uit te keren, in plaats van contanten. KPN verwacht voor heel 2000 een lagere Ebitda. KPN-ceo Smits concludeerde: "KPN is een internationaal groeibedrijf geworden." En dat kost veel geld.