Intel heeft juridische stappen ondernomen tegen Broadcom. De fabrikant van communicatie-chips heeft volgens de chipreus vijf van zijn patenten geschonden.
Volgens Intel maakt Broadcom in bijna al zijn producten, waaronder kabelmodems en andere communicatie-apparatuur, onrechtmatig gebruik van zijn technologie. Het concern eist daarom een forse schadevergoeding en verzoekt het gerechtshof tevens de verkoop van toekomstige producten die de patenten zouden schenden te blokkeren.
De aanklacht vloeit volgens Intel voort uit eerdere juridische stappen tegen het technologiebedrijf. In maart ging de onderneming ook al naar de rechter omdat het Broadcom ervan beschuldigde geheimen los te peuteren van zijn voormalige werknemers. De rechter besloot vervolgens een tijdelijk verbod uit te vaardigen op het bemachtigen, onthullen en gebruiken van interne, beschermde informatie van de chipreus. Daar heeft het bedrijf volgens Intel echter weinig van geleerd, aangezien het in zijn producten gebruik blijft maken van technologie van de Pentium-fabrikant.
Een woordvoerder van Broadcom beweert dat Intel nooit contact heeft opgenomen over het schenden van patenten en zegt zich vol overgave te verdedigen tegen de aanklacht.
De advocaten van Intel krijgen het sowieso druk, want het bedrijf onderneemt tevens actie tegen de Taiwanese chipmaker Via. Ook dat is niet voor het eerst. Eerder dit jaar leken de twee bedrijven hun geruzie over intellectuele eigendomsrechten te hebben bijgelegd middels een schikking. Intel is echter van mening dat een in AMD-processoren gebruikte chipset van Via enkele van zijn patenten schendt en heeft daarom een nieuwe aanklacht ingediend.
Ook in de markt voor geheugenchips wordt veelvuldig geruzied over patenten. Nu heeft Hyundai besloten om de juridische aanval te openen. Doelwit is Rambus, dat zelf bezig is om op agressieve wijze auteursrechten te claimen bij producenten van geheugenchips. Volgens de Koreaanse fabrikant slaan die claims echter nergens op. Hyundai krijgt hierbij steun van Micron Technology, dat begin deze week een antitrustzaak begon tegen de maker van chip-interfaces.
Rambus bereikte eerder wel overeenstemming met de Japanse bedrijven Toshiba, Hitachi en Oki Electric over het betalen van miljoenen aan royalties.