OM Gruppen, de eigenaar van Stockholmse beurs, heeft gisteren de aandeelhouders van de London Stock Exchange een direct bod gedaan op hun aandelen.
De Zweden verrasten het afgelopen weekeinde het Londense beursbestuur al met een overnamebod, maar daar wilden de Britten niets van weten. De Zweden hopen nu hun plannen door te zetten door de aandeelhouders direct te benaderen, precies zoals het Londense beursbestuur al had verwacht. OM bood de aandeelhouders van de London Stock Exchange (LSE) in totaal 808 miljoen pond sterling (2,9 miljard gulden) voor hun aandelen.
In een verklaring liet OM gisteren weten dat het bod de positie van Londen als onafhankelijke en leidende aandelenmarkt in Europa alleen maar versterkt. Londen is het beste centrum voor Europese aandelen, aldus OM. Met die uitlating spelen de Zweden handig in op de verdeeldheid onder de aandeelhouders van de LSE. Een aanzienlijk deel van hen vindt dat de Britten er maar bekaaid af komen bij de voorgenomen fusie met de Deutsche Börse in Frankfurt, terwijl de LSE aanzienlijk groter is.
Op het ogenblik is van de Londense aandeelhouders maar 59 procent voorstander. Vereist is een meerderheid van 75 procent. Voor 14 september was een vergadering uitgeschreven voor een formele stemming, maar die is gisteren voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het Brits-Duitse plan om samen de iX te gaan vormen, is volgens OM gebaseerd op een verouderd concept van een bundeling van twee nationale vestigingen, waarbij te weinig aandacht uitgaat naar de technologische en commerciële veranderingen op de wereldaandelenmarkt.
In de City, het financiële centrum van Londen, wordt gespeculeerd dat er weleens een biedingsslag om de LSE zou kunnen ontstaan. In dit verband is de naam gevallen van de beurs van New York, de New York Stock Exchange, beter bekend als Wall Street. Ook de Nasdaq, die met de Brits-Duitse combinatie zou gaan samenwerken, is genoemd. Verder zou de beurs van Frankfurt zelf met een overnamebod kunnen komen als reddende engel voor de Londense beurs.
Een woordvoerder van Deutsche Börse zei dinsdag dat daarover nog geen beslissing is genomen. Wel lieten de Duitsers eerder weten de voorwaarden te willen aanpassen als de fusie in gevaar komt.
De beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, die samen de Euronext gaan vormen, houden zich stil. Als reactie op de Zweedse overval liet Euronext weten dat de Britten en de Duitsers uiteraard vrij zijn om zich aan de sluiten bij deze ‘open samenwerking’.