Dankzij de Umts-veiling!@#!de frequenties voor snel mobiel Internet – houdt de Duitse regering dit jaar geld over, en kan ze de staatsschuld fors verminderen.
De ruim 111 miljard gulden die de telecombedrijven voor de licenties op tafel legden, levert de regering-Schröder dit jaar een overschot op van 1 procent van het bruto binnenlands product. In de begroting voor dit jaar was een tekort voorzien van 1 procent.
Het Duitse ministerie van Financiën liet bij de bekendmaking andermaal weten dat de opbrengst wordt gebruikt om de staatsschuld te verkleinen. In Duitsland gaan stemmen op om in elk geval een deel van het geld voor andere doeleinden te gebruiken. Als het geld naar de staatsschuld gaat, zakt deze dit jaar naar 60 procent van het bruto binnenlands product tegen een eerdere raming van 61 procent. In 2001 is de Duitse schuld verder verminderd tot 58 procent.
Die 60 procent was aanvankelijk een eis voor de Europese lidstaten om te kunnen toetreden tot de Europese Monetaire Unie – waarvan de euro het symbool wordt – maar voor Duitsland werd een uitzondering gemaakt, omdat het land al sinds de hereniging in 1989 jaarlijks meer dan 100 miljard mark overmaakt naar de voormalige DDR om het oostelijke deel weer op poten te krijgen.
Volgens het Duitse CBS gaat het momenteel goed met de Duitse economie. De economische groei bedroeg het afgelopen kwartaal ruim 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Of de Duitse economie hard zal blijven groeien, is nog maar de vraag. Vorige week bleek het vertrouwen van ondernemers in de economie te zijn afgenomen, hetgeen voor sceptici aanleiding was om te verklaren dat de economische piek al was bereikt.
De Duitse regering heeft haar groeiprognose voor geheel 2000 in elk geval verhoogd van 2,75 tot 3,0 procent. Verder is het spannend wat de Europese Centrale Bank gaat doen. Iedereen verwacht dat de rente met minstens een kwart procent omhoog gaat, al wordt een half procent al evenmin uitgesloten. Die renteverhoging is een van de redenen waarom economische analisten somberder zijn dan de Bondsregering.