Het te fuseren bedrijf Atos Origin heeft zich ten doel gesteld om de operationele marge op te krikken van 6 procent nu naar 10 procent in twee jaar.
Atos Origin wil deze klus klaren door activiteiten met een lage marge af te stoten. Topman Bourigeaud gaf aan dat de herstructurering zo’n 200 miljoen euro zal kosten, maar wilde niet zeggen om welke activiteiten het precies gaat. Wel zei hij toe dat de herstructurering niet gepaard zou gaan met gedwongen ontslagen. In november vergelijken beide bedrijven hun boeken om tot een oordeel te komen.
Volgens Ger Klinkenberg, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten, is het vrij normaal om bij een fusie een herstructurering aan te kondigen. "Het personeel wist al een jaar dat er iets gebeuren ging. Veel werknemers zien dit als een goede gelegenheid voor het bedrijf om alsnog snel naar de beurs te gaan. Het enige punt waar ik mij zorgen over maak is het feit dat de onderneming juridisch gevestigd zal zijn in Frankrijk. Voor de nog te vormen Europese ondernemingsraad zou dit kunnen betekenen dat de raad op Franse leest gestoeld wordt. In het Franse model bekleedt een directielid het voorzitterschap van de OR."
Het management van Atos Origin ziet de toekomst zonnig tegemoet. Volgens Bourigeaud is "het moeilijk om een combinatie van bedrijven te vinden die even goed bij elkaar passen." Naast de convergentie op het gebied van klanten en producten wijst de topman hierbij op de expertises van Atos en Origin. Origin heeft door zijn contracten bij Philips, die een aanzienlijk deel van de Origin-omzet uitmaken, veel kennis op het gebied van grote, internationale klanten. De nieuwe combinatie haalt naar verwachting 45 procent van zijn omzet uit dergelijke grote contracten. Deze kennis komt daarbij goed van pas. De Fransen op hun beurt kunnen Origin nog heel wat bijbrengen op het gebied van elektronische handel.
De activiteiten van Atos Origin bestaan uit advieswerk en systeemintegratie (51 procent), uitbesteding (35 procent) en online-diensten (14 procent). De focus ligt voornamelijk op Europa, verantwoordelijk voor 86 procent van de omzet, waarbij de aanwezigheid in de landen van oorsprong het grootst is (Frankrijk 29 procent en Nederland 26 procent). Origin krijgt met de fusie in eerste instantie een Parijse beursnotering. Over ruim een jaar moet het bedrijf ook een notering hebben aan de Nederlandse beurs voor in ieder geval 10 procent van het aandelenkapitaal.
Een woordvoerder van Atos ontkende dat de fusie met Origin consequenties heeft voor de in juli vorig jaar getekende overeenkomst met het Amerikaanse Perot Systems. Tot nu toe heeft de overeenkomst Atos nog geen enkele concrete opdracht gebracht, terwijl het pact juist daarom was gesloten. Verder breidt Atos door de fusie met Origin zijn advieswerk uit, terwijl Perot Systems deze leemte juist zou hebben moeten opvullen.