Een brede coalitie van technologie- en Internet-bedrijven heeft ernstige bedenkingen bij de gerechtelijke uitspraak omtrent Napster.
De toekomst van de technologie-industrie zou op het spel staan als rechters technologische vernieuwingen beperken iedere keer als een groep gebruikers daar onverantwoord mee omspringt, zo stellen onder andere de Consumer Electronics Association (CEA), de Digital Media Association (Dima) en de Net-coalition.
De achtergronden van de vraagtekens die ze zetten bij het vonnis van de federale rechter Marilyn Hall Patel lopen uiteen. De CEA – met leden als Sony, Apple en Cisco – en de Dima – die vooral online muziekbedrijven vertegenwoordigt – hebben veel moeite met Patels afwijzing van Napsters verdediging, waarin een vergelijking werd getrokken met videorecorders. De CEA en de Dima zijn het met Napster eens dat de diensten van Napster niet bedoeld zijn voor het bevorderen van piraterij en dat zij, net als de videorecorders, waarmee eveneens illegaal films te kopiëren zijn, ook heel goed van nut kunnen zijn voor legale toepassingen. In het verleden heeft een Amerikaanse rechtbank de videorecorder ‘legaal’ verklaard. Dat zou nu ook met Napster moeten gebeuren, zo vinden de CEA en de Dima.
Het begint een beetje te lijken op de discussie die in de VS al jaren woedt omtrent het vuurwapenbezit. Napster, CEA en Dima volgen het motto van de NRA (National Rifle Association):Guns don’t kill people, people do (geweren doden geen mensen, dat doen de mensen zelf). Met andere woorden: als een bepaalde technologie wordt gebruikt voor illegale praktijken, moet je niet de technologie maar de daders aanpakken. Rechter Patel bevindt zich duidelijk in het ‘andere’ kamp; zij meent dat als een technologie als het ware uitnodigt tot het plegen van illegale daden, je die technologie minder makkelijk toegankelijk moet maken. Bovendien stelt zij dat binnen Napster interne documenten circuleren die aantonen dat de software vooral is ontwikkeld om piraterij te faciliteren, en dat het management van het bedrijf ook altijd heeft geweten dat er op grote schaal illegaal muziek werd gekopieerd via de Napster-diensten.
Een andere groep bedrijven, met daarbij de Net-coalition – vertegenwoordiger van onder meer Yahoo, America Online, Amazone en Excite – vreest vooral voor de implicaties die het vonnis kan hebben voor Internet-aanbieders en leveranciers van online-diensten. De centrale vraag daarbij is in hoeverre dergelijke bedrijven verantwoordelijk te stellen zijn voor eventuele illegale handelingen – bijvoorbeeld op het gebied van auteursrecht – door hun gebruikers.