Philips-dochter Origin fuseert met het Franse beursgenoteerde softwarehuis Atos. Philips bouwt zijn belang van 49 procent in de combinatie af tot 35 procent.
Het bedrijfsresultaat van Origin noteerde dit kwartaal een verlies van 3 miljoen euro, terwijl de ict-dienstverlener vorig jaar nog 65 miljoen winst boekte. Philips schrijft de slechte resultaten toe aan de luwte die na het millennium is ontstaan. Door bedrijfsonderdelen te verkopen of te verzelfstandigen hoopt Philips beleggers tevreden te stellen en de prestaties van zijn eigen fonds op te krikken. Volgens DFT, de financiële website van de Telegraaf-groep, zou Philips ook denken over een aparte beursgang van zijn halfgeleiderstak.
Het Franse Atos ontwerpt en bouwt betalingssystemen en websites voor elektronische handel. Begin dit jaar sloot het bedrijf een overeenkomst met de Parijse beurs om onder de naam Atos Euronext SBF gezamenlijk systemen voor aandelenhandel via Internet en andere online transactiesystemen aan te bieden. Volgens een woordvoerder van Origin vullen de twee bedrijven elkaar wat betreft klantenkring en diensten goed aan. "Origin heeft redelijk veel klanten in dehigh-tech en in de industrie. Atos heeft de nodige klanten in de detailhandel en in de bankwereld. Wat betreft de producten vult het Franse bedrijf ons advieswerk en IT-management aan met zijn ervaring op het gebied van elektronische handelssoftware."
De combinatie krijgt in totaal 27.000 werknemers met vestigingen in 30 landen. Het internationale hoofdkantoor komt in Amsterdam te staan. Bernard Bourigeaud, de ceo van Atos die ook bij het gefuseerde bedrijf deze post op zich zal nemen, komt naar Nederland. In een persverklaring zei de fransman de schaalvergroting als een noodzakelijke stap te zien om op Europees terrein een vooraanstaande speler te worden.