Chipfabrikant AMD is vol goede moed over de strijd met aartsrivaal Intel. Het bedrijf denkt met het vasthouden aan Risc in te lopen op de concurrent.
AMD’s strategie is zijn nieuwste generatie 64-bit processoren te baseren op het Risc-protocol, dat de basis vormt van zijn huidige systemen. Concurrent Intel daarentegen heeft een geheel nieuwe instructieset ontworpen voor zijn 64-bit processoren, waarvan de op de servermarkt gerichte Itanium eind dit jaar in beperkte oplage op de markt zal komen. Volgens het bedrijf is de compleet nieuwe architectuur, Epic (explicit parallel instruction computing) genaamd, veel krachtiger dan de vernieuwingen die AMD heeft aangebracht aan zijn 32-bit technologie.
Het nadeel hiervan is echter dat ontwikkelaars hun software flink moeten aanpassen om de nieuwste chips te kunnen draaien. Tegen hun zin in, zo meent AMD, dat daarom voor een conservatievere manier heeft gekozen. De organisatie zegt bij monde van marketing manager Bob Bitton uit betrouwbare bron te hebben vernomen dat de markt pas een belangrijke afname van Intels 64-bit chips verwacht als de derde-generatie processoren uitkomen in 2002. Dan pas zou de infrastructuur van het platform absoluut veilig zijn.
AMD, dat zijn 64-bit Sledgehammer eind 2001 uitbrengt, denkt in die tijd belangrijke slagen te kunnen slaan. Allereerst zal het bedrijf iedere vijf tot zes weken een snellere Athlon chip uitbrengen, te beginnen met vandaag, wanneer de eerste systemen met een 1,1 GHz chip op de markt komen. Het doel van AMD is om begin volgend jaar een 1,5 GHz processor gereed te hebben – tegen relatief lage prijzen, een strategie die voor de fabrikant uiterst succesvol is gebleken.
Ook komt het bedrijf met nieuwe chipsets die de DDR Sdram geheugentechnologie ondersteunen en beschikken over een snellere systeembus.
Daarnaast maken verscheidene nieuwsdiensten melding van een toekomstige samenwerking tussen AMD en Transmeta, de fabrikant die vooral pocht met zijn energiezuinige chips. Transmeta heeft verder veel ervaring op de markt voor notebooks, iets wat AMD, dat zijn mobiele Athlon- en Duron-chips eind dit jaar lanceert, goed van pas komt. Energiezuinige technologie is immers vooral op mobiel vlak een cruciaal punt.
Een ander sterk wapen van AMD is zijn productiecapaciteit. Het bedrijf heeft veel minder met leveringsproblemen te kampen dan Intel, waardoor het veel afnemers voor zich heeft kunnen winnen.