Het tekort aan gekwalificeerd personeel treft niet alleen de IT-sector. In de bouw, het onderwijs (van hoog tot laag), maar ook in de ziekenhuizen, op marketingafdelingen en in de cafés klinken dezelfde signalen: "We zitten dringend verlegen om personeel."
Toen het in Nederland een paar jaar geleden economisch wat minder ging, had de automatiseringssector een grote aantrekkingskracht. Die was zo sterk dat wie als academicus werkloos dreigde te worden, ogenblikkelijk een omscholingscursus bij een of ander IT-bedrijf in zijn maag gesplitst kreeg.
Nu het economisch tij is omgeslagen in een hoogconjunctuur worden veel omgeschoolde academici met een baan in de IT onrustig. Zij hebben het vak waar ze voor opgeleid zijn immers niet uit eigener beweging losgelaten. De arbeidsmarkt en de arbeidsbureaus dwongen hen daartoe. Nu de banen voor het oprapen liggen, moet de IT-sector op zijn hoede zijn voor een uittocht van omgeschoolden. Denk daarbij aan de biologen die voor de klas willen staan, scheikundigen die liever in het lab dan achter de PC zitten, of andere spijtoptanten die de liefde voor hun oude vak nog niet zijn verloren.
De IT-sector is met de huidige welvaart zijn unieke aantrekkingskracht als banenmotor kwijt. Andere sectoren creëren net zo goed werkgelegenheid. De strijd om het binnenhalen en behouden van personeel zal de komende jaren verder intensiveren.